Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Золотий парашут» Коболєва досягає 37 млн грн при достроковому звільненні з «Нафтогазу»

П'ятниця, 05 травня 2017 14:40

Трудовий контракт голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрія Коболєва передбачає, що у разі ініційованої Кабінетом Міністрів відставки Коболєва з причин, не залежних від його роботи, йому буде виплачена вихідна допомога у розмірі 12-місячного середнього заробітку, розрахованого за останні 2 місяці роботи.

Про це свідчить копія трудового контракту Коболєва від 13 квітня 2016 року, копією якого мають Українські Новини.

"У разі дострокового припинення контракту за ініціативою уповноваженого органу компанії з незалежних від керівника причин у результаті прийняття рішення про припинення його посадових обов'язків керівникові виплачується вихідна допомога в розмірі 12-місячного середнього заробітку, розрахованого за останні 2 місяці роботи", - йдеться в контракті.

Згідно з контрактом, посадовий оклад Коболєва становить 1,041 млн гривень в місяць, до того ж він має право на щомісячні премії на умовах і в розмірах згідно з колективним договором "Нафтогазу".

Згідно з колективним договором НАК "Нафтогаз України" від 25 червня 2012 року преміювання працівників апарату НАК можливо на рівні до 200% від посадового окладу. 100% премії від окладу виплачується в щомісячному режимі за виконання виробничих функцій і завдань, ще до 100% можливо за внесок у загальні результати роботи. Таким чином, мінімальна місячна винагороду Коболєва становить 1,041 млн гривень, максимальна може досягати 3,123 млн гривень.

У такому випадку вихідна допомога Коболєва може становити від 12,5 до 37,5 млн гривень.

Контракт Коболєва розрахований до 22 березня 2019 року (5 років).

Трудовий контракт Коболєва передбачає, що він може бути достроково звільнений урядом або у разі систематичного невиконання своїх обов'язків, або одиничного грубого порушення законодавства або своїх обов'язків, що спричинило збитки і вплинуло на авторитет компанії.

Як повідомляли Українські Новини, у 2016 році Коболєв задекларував сукупний дохід у розмірі 19 044 323 гривні, що в 3,2 рази більше, ніж зазначений їм сумарний дохід за результатами 2015 року (тоді голова правління задекларував свій дохід у 6 105 967 млн гривень). Весь дохід Коболєва за 2016 рік склала заробітна плата та бонуси в "Нафтогазі".

При цьому в оприлюдненій на сайті "Нафтогазу" декларації Коболєва за 2015 рік дохід від зарплати в "Нафтогазі" склав 1 104 504 гривні, інший дохід був отриманий з інших джерел (дохід 5 млн гривень у 2015 році зазначений у графі "інші види доходів").

Якщо порівнювати зарплату (включаючи бонуси) Коболєва в "Нафтогазі", то в 2016 році вона збільшилася 17,5 рази (на 18,2 млн гривень) порівняно з 2015 роком.

У березні 2014 року Кабінет Міністрів звільнив з посади голови правління НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна, призначивши замість нього Андрія Коболєва.

Коболєв з 1999 по 2002 рік працював в українській філії міжнародної аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers. З 2002 по 2010 рік Коболєв обіймав різні посади в "Нафтогазі", займаючись фінансовими та економічними питаннями. До призначення в НАК Коболєв був радником інвестиційної компанії AYA Capital.

Золотий парашут — це компенсація, що виплачується керівникам акціонерного товариства у разі їх звільнення або виходу у відставку за власною ініціативою в результаті поглинання цієї компанії іншою або зміни власника. Використовується в якості протидії ворожого поглинання. Вид, розмір і порядок отримання компенсації визначається договором про найм на роботу, а також регламентуючими документами компанії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%