Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

О.Ярославський намагається купити «Промінвестбанк» для І.Коломойського - експерт

Середа, 24 травня 2017 10:40

Поява Олександра Ярославського серед фінальних кандидатів на покупку «Промінвестбанку» стала несподіванкою для багатьох.

Більш того, експерти активно з'ясовуючи навіщо ж це потрібно О.Ярославському, зійшлися на думці, що саме йому це і не потрібно, особливо на тлі численних скандалів навколо Харківського тракторного заводу, рейдерського захоплення Кременчуцького НПЗ і мільярдних боргів перед Укртатнафтою, передає УНН.

Все це вагомі аргументи для подібних висновків. Але якщо припустити, що О.Ярославський діє не у власних інтересах, а в інтересах когось іншого, то все стає на свої місця і вибудовується в чітку логічну схему. А цей хтось - І.Коломойський - таку думку висловив експерт Олександр Охріменко.

"Подібний висновок випливає із низки аналогій і порівнянь в минулому. По-перше, згадуються перипетії конкурсу на покупку ОПЗ. Тоді бажання брати участь в аукціоні майже синхронно висловили Ігор Коломойський і Олександр Ярославський. Зокрема, зацікавленість в покупці заводу продемонструвала компанія "Укрнафтобуріння", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським. Крім того, про інтерес до конкурсу оголосила група компаній DCH Олександра Ярославського.

Вже тоді експерти відзначали, що О.Ярославський не дуже зацікавлений в цьому об'єкті і пояснювали інтерес до приватизації з його боку можливими планами з перепродажу заводу, а саме що харківський бізнесмен діяв не в своїх інтересах, а з метою в подальшому передати контроль над ОПЗ Ігорю Коломойському" , - зауважив експерт.

Наступною зачіпкою, на думку експерта, є загальні борги І.Коломойського і О.Ярославського в сумі 2,4 млрд дол., які вони заборгували в результаті рейдерського захоплення Кременчуцького НПЗ "Укртатнафта". Незліченні повернення і перепродаж акцій призвели до того, що татарські акціонери втратили 56% пакетів акцій. Сьогодні Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи компенсацію, а також повернення втрачених акцій "Укртатнафти". Слід зауважити, що О.Ярославський є міноритарним акціонером "Укртатнафти", підконтрольної І.Коломойському.

До того ж, продовжив експерт О.Охріменко, в результаті націоналізації найбільшого системного банку яким був "Приват", І.Коломойський залишився без значного фінансового інструменту. Цілком можливо, що тоді, перебуваючи в безвихідному становищі, він вимушено пішов на цю угоду, проте зараз, що називається прикупити банк "сам Бог велів". Йому ж необхідно десь обслуговувати свої активи. А вірний соратник завжди поруч, і О.Ярославський, активно включився в процес придбання "Промінвеста". Хоча йому ще іміджево відгукуються скандали з Харківським тракторним заводом, пов'язані з купівлею підприємства у російського мільярдера Дерипаски. Хоча за інформацією ЗМІ, таким чином Дерипаска зберіг собі контроль над заводом.

"Складається враження, що "Промінвестбанк" аж ніяк не потрібен Ярославському. Весь цей галас з Ярославським штучний. За його спиною явно стоїть "таємний покупець" багаторічний бізнес-партнер Ігор Коломойський", - резюмував експерт.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%