Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Партнер Курченка разом із сином Азарова ведуть бізнес в Європі попри санкції

Понеділок, 26 червня 2017 13:41

Віденський податковий консультант Крістоф Ґерґ зареєстрував фірму Geolog Oil & Gas Trading, яка купить у Німеччині мережу газових автозаправок в інтересах партнера Сергія Курченка. Про це пише інформаціне агенство 1news з посиланням на «Німецьку хвилю».

Видання зазначає, що Geolog Oil & Gas Trading була створена для українця Костянтина Пивоварова, який очолював футбольний клуб «Металіст» після того, як його придбав Курченко.

За словами Крістофа Ґерґа, йому невідомо, звідки в українського інвестора кошти на придбання мережі автозаправок. «Водночас, Пивоваров у бізнесі, схоже, пішов слідами Сергія Курченка. Майже п’ять років тому юний олігарх був першопрохідцем: наприкінці 2012 року група компаній Курченка «Ветек» купила у Німеччині мережу заправок Sparschwein Gas», — пише DW.

Попри санкції ЄС, накладені на Сергія Курченка, заправки Sparschwein Gas продовжують працювати. Багато що вказує на те, що і нові українські інвестиції у торгівлю зрідженим газом для автомобілів у Німеччині, можуть бути пов’язані із Сергієм Курченком і Олексієм Азаровим. Керівник Geolog Крістоф Ґерґ є виконавчим директором або засновником фірм, які контролюють Курченко і Азаров. Одна з них — австрійська LPG Trading, рахунки якої заморожені через санкції. Ця компанія була постачальником пального на заправки Sparschwein Gas, вона належть тій самій нідерландській компанії, що і Sparschwein. Тепер постачальником Sparschwein стала інша очолювана Ґерґом фірма – та сама віденська Geolog Oil & Gas Trading.

Крістоф Ґерґ заявив DW, що куплені нещодавно у Німеччині заправки юридично не мають нічого спільного зі Sparschwein Gas Азарова і Курченка. При тому, що віденська фірма Geolog Oil & Gas Trading зареєстрована Ґергом за тією самою адресою, що і фірми Курченка і Азарова у Відні. У неї той самий виконавчий директор — власне, сам Ґерґ.

Крістоф Ґерґ заявив DW, що куплені нещодавно у Німеччині заправки юридично не мають нічого спільного зі Sparschwein Gas Азарова і Курченка. При тому, що віденська фірма Geolog Oil & Gas Trading зареєстрована Ґергом за тією самою адресою, що і фірми Курченка і Азарова у Відні. У неї той самий виконавчий директор — власне, сам Ґерґ.

Збіги доходять до дрібниць: навіть в оголошеннях про пошук персоналу, оприлюднених від імені Geolog Oil & Gas Trading, вказано контактний телефон, що належить Sparschwein Gas. «Йдеться про ремонт газових заправок Geolog і Sparschwein Gas», — повідомив DW один з менеджерів Geolog Oil & Gas Trading у Німеччині, відповідаючи на запитання, поставлене під виглядом пошуку роботи.

Згідно з даними звітності віденської Geolog Oil & Gas Trading та пов’язаних із нею фірм під керівництвом Крістофа Ґерґа, отримані від торгівлі паливом кошти вкладаються у нерухомість в Австрії. Купуються квартири у престижних районах Відня, а також комерційна нерухомість. Вся ця газово-квартирна імперія координується через холдинг Garda Handels und Beteiligungs GmbH. До втечі з України Віктора Януковича і запровадження санкцій ЄС проти його оточення через підставних осіб цей холдинг контролював Олексій Азаров. 21 лютого 2014 року, за лічені дні до запровадження санкцій ЄС, номінальним власником Garda став Костянтин Пивоваров. Адвокати Азарова стверджують, що свою австрійську бізнес-імперію син екс-прем’єра… подарував Пивоварову. Про це вони заявили на суді у Києві, на якому адвокати домагалися скасування арешту нерухомості Азарова в Італії.

Якщо українські правоохоронці доведуть до кінця справу «злочинної організації Курченка» і причетні понесуть кримінальну відповідальність, це могло би стати підставою для розслідування можливого відмивання грошей у Німеччині і Австрії групою «Ветек» і пов’язаними з нею особами. Водночас, розслідування щодо Sparschwein Gas у Німеччині яскраво продемонструвало, як важко доводити такі справи до кінця. Німецьку справу проти Sparschwein Gas кілька місяців тому закрили після понад трьох років слідства. «Гроші на купівлю Sparschwein Gas надходили зі Швейцарії. Слідству не вдалося встановити ані власників рахунку, з якого здійснювався переказ, ані походження коштів», — пояснив DW старший прокурор міста Ґера, який вів справу за підозрою у відмиванні грошей.

Два роки знадобилося слідству лише на те, щоб ідентифікувати хто є бенефіціарами компаній, які купили Sparschwein Gas. Зрештою слідство таки встановило кінцевих власників заправок. Утім, походження грошей так і не ідентифікувало.

За даними слідства, 50 відсотків нідерландської фірми, на яку через офшори були оформлені заправки, належать сину українського екс-прем’єра Олексію Азарову, 25 відсотків — «газовому олігарху» Сергію Курченку і 25 відсотків одному з топ-менеджерів «Ветек» Андрію Кошелю. Кошель нині перебуває під домашнім арештом у Києві і очікує на суд у справі «злочинної організації Курченка». Сам «младоолігарх» залишається у санкційному списку ЄС, а Азаров, з якого зняли санкції, проживає у Відні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%