Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

П’ятий тиждень нафтових мінусів і довгоочікуване зниження цін на українських АЗС – огляд і прогноз ринку нафти і палива

Понеділок, 26 червня 2017 14:35

Схоже, нафта забула, що таке зростання, все далі і далі оновлюючи цінові мінімуми. А ось АЗС в Україні нарешті струсили пил з цінників на стелах.

У понеділок, 19 червня, світові ціни на нафту продовжили свій спад. Ринок гостро реагував на дані нафтогазової сервісної компанії Baker Hughes про зростання бурових установок в США за тиждень на 6 штук - до 933 одиниць. При цьому кількість нафтовидобувних установок зросла до рекордних 747 одиниць з квітня 2015 року. До кінця дня до цього фактору додалися побоювання інвесторів про перенасичення ринку, пише Новое Время.

Останнє стало причиною падіння цін і у вівторок. Еталонний сорт Brent опустився нижче $46/барель вперше за 7 місяців - з листопада минулого року.

Обвал котирувань продовжився і в середу. Ринок все ще побоювався, що зростання світового видобутку палива випередить темпи зростання попиту на нього. Крім того, Міненерго США повідомило про зростання видобутку сировини в країні на 20 тис. барелів за добу (+ 0,21%). Brent вперше з середини листопада опустився нижче $45/барель.

Втім, у четвер нафта змінила вектор в бік підвищення. Однак, це сталося через корекцію цін після бурхливого падіння напередодні.

Слабку динаміку зростання нафта зберегла і в п'ятницю, 23 червня. Негативні настрої інвесторів грунтувалися на тому, що зростання видобутку в США, Лівії, Нігерії зведе нанівець всі зусилля ОПЕК і її союзників. Все ж незначне зростання не змогло далеко відвести нафту від мінімальних рівнів.

Ціни на нафту минулого тижня опустилися більш, ніж на 20% щодо пікової вартості вище $54/барель у лютому цього року.

З початку тижня еталони Brent і WTI подешевшали на 3,7%, завершуючи в мінусі п'ятий тиждень поспіль.

На цьому тижні ціни на нафту будуть залежати здебільшого від медійної активності ОПЕК, відзначають аналітики консалтингової групи А-95. Як і напередодні травневого міністерського саміту картелю, 26-30 червня ціни на нафту залежатимуть навіть від несуттєвих інформаційних приводів.

Але повернімося до ближчого нам українському ринку. Оптові ціни оновлюють свої мінімуми слідом за падінням європейських котирувань на нафтопродукти. За даними директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, дизпаливо опустилося в ціні на 300-400 грн/т.

Оптові ціни на бензини також рушили вниз. Так, на 400 грн/т подешевшав бензин А-92, а ось А-95 втратив близько 300 грн/т./p>

На радість автомобілістам, падіння цін прийшло і в роздріб. Оператори АЗС нарешті згадали про запилені стели.

Початок тренду поклали в середині червня ОККО і WOG, відібравши по 50 коп./л на всі види палива, відзначає аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. Це призвело до того, що й інші гравці брали з них приклад.

За даними Сіренка, минулого тижня більш-менш відзначилися всі українські АЗС. Зниження в багатьох мережах склало від 20 коп. до 1 грн/л на бензини і ДП відповідно. Таку ж вартість встановила Роснефть-Україна в Чернігівській області.

У Черкаській області Маркет зафіксувався на 21,94 грн/л. Також наприкінці тижня відзначився Marshal, встановивши в Харківській області на деяких АЗС і зовсім оптові ціни - 19,50 грн на А-92 і 20,50 грн на А-95.

Дизпаливом найдешевше можна заправитися в мережі БРСМ-Нафта в Чернівецькій та Івано-Франківській областях: 18,99 грн/л. Така ж вартість у мережі Маркет в Черкаській області. На 1 коп. дорожче знову в Харкові, і знову місцева Б-Сеть - 19,00.

А-95 найдешевше пропонувався в Харкові: 21,50 грн/л від місцевого рітейлера Б-Сеть.

В результаті бензини в дрібному опті в середньому з початку червня знизилися на 3,6-3,7% (0,76-0,81 грн/л), на АЗС - на 1,9-2%, включно з преміальними і фірмовими продуктами (0,47-0,52 грн/л). Дизпаливо в опті впало на 5,6% (1,05 грн), на АЗС - на 2,1-2,2% (0,48-0,54 грн/л).

"Говорити про те, що автомобіліст задоволений, ще дуже рано. Динаміка падіння в опті за більший період вражає набагато сильніше, а значить, потенціал для зниження цін на АЗС ще залишається величезним", - зазначив Сіренко.

Не оминуло стороною падіння цін і зріджений газ, який дешевшав як в опті, так і в роздробі. За розрахунками Куюна, на цьому тижні автогаз продовжить дешевшати з потенціалом 20-30 коп./л.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%