Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Букмекерські контори в Україні заробляють $ 100 млн і все виводять в офшори

Середа, 14 лютого 2018 09:35

У підпільні казино і зали ігрових автоматів регулярно навідуються силовики з рейдами та активісти з погромами. А ось спортивні ставки гравці тепер роблять в спеціальних салонах або на зручних для користування сайтах. По суті, вони також є незаконними, але завдяки юридичним хитрощам букмекери працюють за ліцензіями лотерейників, пише UBR.

Цей ринок можна вважати напівлегальним, адже з виграшів гравців платять податки, а самі букмекери виступають спонсорам цілих спортивних ліг і окремих команд, - йдеться в аналітичній публікації видання «Інсайдер».

Місячний оборот букмекерів в Україні становить близько $ 100 млн. Сприяння окремим конторам, як і раніше здійснюється з «главку». Кому ж належать найбільші брокерські контори, що працюють в Україні?

Букмекерська контора FavBet заснована в 1999 році в Україні працює під брендом «Фаворит-спорт». У реєстрі Мін'юсту її діяльність узаконена як «лоторея-тото» - продукт компанії «Українська національна лотерея» (УНЛ). Засновником УНЛ був почесний консул республіки Філіппіни Валерій Коваленко, до недавнього часу власником компанії значився його помічник Сергій Піндіч. Про його партнерські зв'язки з секретарем РНБО Олександром Турчиновим не раз писали ЗМІ. Саме завдяки рішенню цього відомства двоє інших операторів «Патріот» і «М.С.Л.» потрапили під санкції, тому УНЛ з 2015 року залишився монополістом на ринку.

Букмекерська контора Pari Match працює з 1994 року. Орієнтована на російськомовні країни колишнього СРСР. Як і більшість букмекерів, має ліцензію Кюрасао, згідно якій здійснює міжнародну діяльність. Ця юрисдикція відома як один з найстаріших постачальників послуг у сфері онлайн-гемблингу. В Україні Pari Match не внесений до списку лотерей, проте згадка про однойменної компанії існує в єдиному держреєстрі юридичних осіб. Серед видів її діяльності зазначено проведення азартних ігор. Букмекерська контора в невизначеному статусі виступає спонсором низки спортивних структур, серед яких футбольна «Прем'єр-ліга» та Федерація хокею України. Власниками ТОВ «Парі-матч» є Едуард Швіндлерман і Тетяна Білоруська. Жінка також має частки в компаніях «Тернопільтепло», «Смарагд» і «Фундамент-2006».

Букмекерська контора «ФанСпорт» з'явилася в 2016 році. Зареєстрована традиційно в Кюрасао, орієнтована на український ринок. У реєстрі лотерей Мін'юсту її немає. У букмекера є невелика кількість приймальних пунктів в ряді українських міст, також він є партнером футбольного клубу «Динамо Київ». Офіційним власником значиться офшор з Антильських островів Fan Betting N.V. Дана букмекерська контора також проходить по справі, яке веде СБУ за фактами незаконного ведення грального бізнесу та фінансуванню тероризму.

Єдина букмекерська контора, яка потрапила під санкції, продовжує працювати, як у вигляді «наземних» пунктів приймання платежів, так і в онлайні - це «Спортліга» за ліцензією «М.С.Л.», проте діяльність самої компанії в Україні обмежена рішенням РНБО. У серпені 2014 року екс-міністр фінансів України Олександр Шлапак заявив, що власниками компанії є міноритарні акціонери російської «Альфа-Групп». На підставі цих даних СБУ запропонувало заборонити «лотерейників». У самій компанії досі наполягають, що не мають відношення до російського бізнесу.

Зараз бенефіціарами «М.С.Л.» виступають топ-менеджер компанії Іван Залізняк, відомий фінансовий юрист Данило Гетманцев і кіпріот Маркос Шапаніс через «офшорку» Evolot Limited.

Контора Bazabet заснована в Україні в 2017 році, в держреєстрі вказана як лотерея від УНЛ. Має багато пунктів приймання ставок по всій країні, хоча основний обсяг операцій проводить через онлайн-сервіс. Букмекер спонсорує окремі спортивні події та етапи чемпіонатів, в тому числі з американського футболу і мотогонок. Bazabet веде діяльність через компанію «Укрлото-центр». Серед її бенефіціарів вказані кіпріоти Крістакис Коннаріс і Панікос зуміємо. У списку бенефіціарів також шотландський офшор Unolux Communications L.P.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%