Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Нафтогаз» хоче відсудити у «Газпрому» ще 15 млрд доларів

Четвер, 12 квітня 2018 19:36

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оцінює можливий обсяг компенсації від перегляду тарифу на транзит газу по території України за контрактом з компанією "Газпром" (Росія) в сумі до 15 млрд доларів.

Відповідні дані наведені у листі голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва на адресу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, копію якого мають Українські Новини.

"Навіть у разі незгоди на перегляд тарифу з боку "Газпрому" право на перегляд дає можливість у порядку арбітражного провадження звернутися за компенсацією від "Газпрому" через сплату російською компанією у 2018-2019 роках чинного тарифу, що не повністю покриває всі видатки, пов'язані із транзитом газу. Крім того, у разі відсутності транзиту після 2019 року перегляд тарифу дозволяє вимагати за це компенсацію - зокрема, вимагати від іншої сторони контракту компенсацію видатків, пов'язаних з економічним знецінюванням вкладеного капіталу, тобто втраченої вартості транзитних активів. За оцінкою компанії право на перегляд тарифу в цілому може дозволити компанії одержати додаткову компенсацію в розмірі до 15 млрд доларів", - сказано в листі.

Коболев також зазначив, що спір за тарифною ставкою також може стати істотним економічним стимулом для "Газпрому" продовжувати транзит і після 2019 року.

Зазначається, що "Нафтогаз" уже зробив подання про перегляд тарифу на послуги транзиту газу українською газотранспортною системою для "Газпрому", тобто почав процедуру, яка вимагається контрактом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%