Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

СБУ: до атаки вірусу Petya причетні спецслужби РФ

Субота, 01 липня 2017 13:07

СБУ встановила причетність спецслужб РФ до атаки вірусу Petya.A, що відбулася 27 червня, повідомляє «Економічна правда».

Про це повідомляє в суботу прес-центр СБУ.

«Наявні дані, у тому числі отримані у рамках взаємодії з міжнародними антивірусними компаніями, дають підстави вважати, що до вказаних атак причетні ті ж самі хакерські угрупування, що здійснювали атаки з використанням ШПЗ «TeleBots» та «Blackenergy» у грудні 2016 року на фінансову систему, об’єкти транспорту та енергетики України. Це свідчить про причетність до цієї атаки спецслужб РФ», - йдеться в повідомленні.

У СБУ зазначили, що кібератака мала на меті цілеспрямовану дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні.

«Основним призначенням вірусу було знищення важливих даних та порушення роботи державних і приватних установ України для поширення панічних настроїв серед населення», - стверджують у спецслужбі.

За її оцінкою, зараження було сплановане та здійснено заздалегідь. Воно відбувалось у декілька етапів та стартувало напередодні національного державного свята.

«Попри те, що кібератака справляє враження звичайного вірусу типу ransomeware (програмне забезпечення для вимагання грошей), створеного для збагачення зловмисників, насправді вірус є прикриттям масштабної атаки, спрямованої на Україну. Про це свідчить відсутність реального механізму заволодіння коштами, примітивність якого лише підтверджує думку про те, що збагачення не було ціллю атаки», - йдеться в повідомленні.

У спецслужбі відмітити «оригінальність та специфічність масштабного вектору зараження», пов’язаного з використанням прикладного бухгалтерського програмного забезпечення. За даними джерел СБУ, за останні роки він зустрічався лише раз під час кібератаки з боку Північної Кореї.

Там додали, що Служба безпеки у взаємодії з Національною поліцією, Держспецзв’язку, партнерськими правоохоронними органами, міжнародними антивірусними компаніями та провідними виробниками телекомунікаційного і програмного забезпечення продовжує здійснювати заходи, спрямовані на локалізацію наслідків кібератаки.

Як повідомлялося, у вівторок, 27 квітня, низка українських компаній та банків зазнали хакерських атак від вірусу Petya.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%