Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українців відправлять у відпустки без грошей на 30 днів

Понеділок, 10 жовтня 2016 11:39

Намір уряду узаконити збільшення терміну надання працівникам неоплачуваних відпусток не полегшить людям процес домовленості з керівництвом. Але збільшення офіційних термінів неоплачуваних відпусток, швидше буде використано роботодавцем для "добровільно-примусового" оформлення безоплатних періодів, заявив UBR.ua радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Пояснення збільшення офіційно неоплачуваних відпусток благими намірами навряд чи гарантує таке ж позитивне сприйняття зміни. Так, це позитивно, що тепер в разі потреби співробітник може, наприклад, доглядати за хворою бабусею, цілий місяць, а не 15 днів, як раніше. Випадки реальної необхідності відпрошуватися у роботодавця зустрічаються, і іноді, приводили до конфліктних ситуацій. Але те, що ця норма може використовуватися для так званої відправки найманого персоналу в неоплачувані відпустки за згодою сторін, теж факт ", - зазначив він.

Фінансист не виключає, що в разі погіршення економічної ситуації і неможливості забезпечити фінансування підприємств, роботодавці будуть зловживати цією нормою. І якщо структури, що працюють не цілком легально / без повноцінного оформлення працевлаштування / с зарплатами в конвертах, і раніше грішили недотриманням трудових норм, то структури працюють офіційно і бюджетні організації отримали новий інструмент адміністративно-фінансового впливу (і економії коштів).

"Мета може бути інша. Взимку-восени 2017 року очікується наступний виток кризи, і роботодавці зможуть відправляти працівників у відпустки, посилаючись на його згоду, на більш тривалий період. Але, все ми знаємо, що криється за формулюванням" згоду працівника "на відпустку . Це примусове оформлення людей в неоплачувану відпустку на 30 днів. у роботодавця з'являється офіційний інструмент ", - резюмував експерт

Щодо прогнозів нового витка кризи в 2017 р він зазначив, що прогноз МВФ щодо зростання економіки в 2017 в 2% - це лише один із сценаріїв розвитку подій. Його позитивний результат буде залежати від ситуації на сировинних ринках, що є для України ключовими.

"Оптимістична модель передбачає зростання. Але є і другий варіант, за яким враховано, що бюджет не витримає експериментів з субсидіями і іншими новаціями (як податковими) і ситуація погіршиться. Тим більше, що невідомо, що буде в світі з сировинними ринками і економіками , яким обережно прогнозують обвал. І при нашій сильній реакції, нова норма, як не можна до речі, буде на руку роботодавцям ", - резюмував Олексій Кущ.

Він нагадав, що в розпал кризи 2008-2009 рр. і 2014 р, роботодавці грішили механізмами "відпусток за свій рахунок", неповними робочими тижнями. Вдарило таке "оформлення" не тільки по комерційним структурам, а й по бюджетникам.

Нагадаємо, що в законопроекті №5208 КМ пропонує збільшити в 2 рази термін відпусток без збереження зарплати.

Згідно з документом, за сімейними обставинами та з інших причин працівникові буде надана відпустка без заробітної плати на термін, який влаштує працівника і власника / уповноважений орган, але не більше 30 календарних днів на рік (сейчас15 днів).

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%