Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На яку роботу і зарплату Угорщина кличе українців

П'ятниця, 07 жовтня 2016 10:11

Найближчим часом українців можуть активно запрошувати на роботу в Угорщину. Правда, під виглядом біженців. Після того як референдум в країні визнали недійсним через низьку явку (голосували проти системи квот на прийом біженців - в першу чергу, мова про Сирію), за повідомленнями місцевих ЗМІ, уряд придумало хитрий хід, пишуть UBR.

Як повідомляє угорський тижневик Heti Valasz, керівництво країни таємно хоче внести в закони поправки, за якими в якості біженців братимуть українців, адже у нас йде війна. "Допомога українцям, рятується від війни, буде використана в якості козиря. Керівництво ЄС вже не зможе звинуватити Угорщину в порушенні законів по відношенню до мігрантів. Тільки замість мусульманських біженців будуть українці", - пише тижневик.

Два роки тому прем'єр Віктор Орбан вже хотів запросити 100 тисяч українців до себе. Але стільки бажаючих знайти притулок в Угорщині не було. За рік країна отримала тільки 60 заяв. Найбільше до угорців зараз їдуть із Закарпаття, де половина жителів через свого коріння вже і другий паспорт оформила. "У самих угорців є проблема: їх громадяни виїжджають в Англію і Німеччину, а працювати нікому. Тому вони переманюють наших фахівців, і не тільки з Закарпаття, зараз до них їдуть і жителі Полтавської, Вінницької областей", - говорить джерело в ОДА Закарпаття.

"Закарпатці, які володіють угорською, давно зайняли місця угорців, які виїхали вглиб ЄС", - підтверджує спікер Закарпатської ОДА Ярослав Галас. За його словами, відтік лікарів і медсестер в Угорщину створив серйозну проблему для кількох районів області.

"Правда, їдуть вони туди з прицілом на Західну Європу, там зарплати вище. А угорське громадянство дає їм право вільно пересуватися в єврозоні і легально влаштовуватися на роботу", - пояснив "Вістям" Галас.

"Чим ближче до українського кордону, тим нижча від зарплати. За одну і ту ж роботу на будівництвах в Угорщині мені дадуть € 1000, у Польщі або Чехії - € 1500, в Німеччині або Австрії - € 3000", - розповів "Вістям" ужгородець Слава Сабадош.

Ярослав Галас вважає, що в результаті невдалого референдуму угорські вакансії залучать українських переселенців зі сходу, які не володіють мовою, але згодні стати різноробочими: "У прикордонних селах у нас вже з'явилися групи переселенців, які скуповують землю, цілі вулиці в селах, щоб отримати угорське громадянство ".

Поки ж угорці в основному кличуть українців на заводи і грядки. Найбільш прибуткові роботи арматурником, бетонщиком, плиточником: до € 2000. Завод з виробництва телевізорів в Ясфеньсару набирає працівників на збір техніки на конвеєрі. Потрібна "спритність рук, хороший зір, витривалість до монотонності". Вимог до володіння мовами немає, але англійська або угорський буде перевагою. Обіцяють не так багато - € 400 ".

Експерт з підбору персоналу Тетяна Пашкіна підтверджує, що Угорщина не дає багато вакансій: "Для порівняння: в Чехії - 165 вакансій, в Польщі - 1570, навіть в Болгарії - 21 вакансія, а в Угорщині - всього 3. Але угорські роботодавці щільно співпрацюють з закарпатськими жителями, що в розміщенні вакансій особливої необхідності немає ".

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%