Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Правила роботи: як планують змінити Трудовий кодекс України

Середа, 02 серпня 2017 21:09

Восени правила гри на ринку праці в Україні можуть змінитися – законодавці готують до другого читання законопроект зі змінами до Кодексу законів про працю. Як саме планують змінити трудові правовідносини — з'ясовували журналісти сайту «24».

Варто нагадати, що зміни в трудове законодавство нашої держави за останні 8 місяців вносились уже тричі – 6 грудня минулого року, 22 березня і 6 квітня цього року. Як пояснив у коментарі сайту «24» директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua, експерт ринку праці Сергій Марченко, найбільш революційною зміною, внесеною в КЗпП за останні роки, стало підвищення з 1 січня 2017 року розмірів мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 грн.

«Таких істотних змін правил гри на ринку праці не було, мабуть, відтоді, як при ранньому Кучмі дозволили ведення підприємницької діяльності. За півроку середня заробітна плата, яку пропонують роботодавці Work.ua у своїх вакансіях на нашому сайті збільшилася на 15,7% – з 6809 грн в грудні 2016, до 7880 на кінець першого півріччя 2017 року», – уточнив Марченко.

Не таким помітним, але значущим для людей передпенсійного віку, за словами фахівця, стала зміна в КЗпП, внесена 6 квітня законом № 2005-VIII. Згідно з ним, співробітників не можна звільняти з роботи при скороченні штатів, якщо їм залишилося менше 3 років до пенсії.

«Але найбільш масштабними будуть зміни в КЗпП, приготовані до другого читання і які, швидше за все, будуть проголосовані цієї осені. У них пропонується відразу кілька нововведень, які можуть помітно вплинути на ринок праці», – відзначив Марченко.

Нововведення «на носі»

За словами експерта ринку праці, буквально минулого тижня директор з персоналу міжнародної компанії скаржилася, що згідно з КЗпП вона не може легально скоротити своїм співробітникам робочий тиждень і змушена шукати обхідні шляхи, щоб дати можливість співробітникам в п'ятницю йти з роботи о 16:00.

«Новий КЗпП дозволить скорочувати робочий час легально, без зменшення заробітної плати та інших виплат. Також в Кодексі, нарешті, з'явиться норма про те, що можна працювати вдома», – уточнив Марченко.

За його словами, на Work.ua зараз 4489 актуальних вакансій для віддаленої роботи. Це 4,7% від загальної кількості вакансій і, безумовно, легалізація для цих людей буде дуже доречною.

Роботодавцям

Не обійшлося і без розширення прав роботодавців, відзначив Сергій Марченко. Тепер вони на законних підставах отримають можливість застосовувати засоби технічного контролю над виробництвом: аудіо- та відеоконтроль робочого процесу. Правда, не можна контролювати приховано – співробітники повинні бути повідомлені про це в обов'язковому порядку, розповів експерт.

Крім того, розширюється список причин, через які можуть відсторонити від роботи або звільнити.

Відсторонення може бути у випадках:

- передбачених колективним чи трудовим договором;
- на час виконання працівником покладених на нього цивільних, державних або громадських обов'язків (служба в армії тощо);
- на час законного страйку, якщо працівник бере участь у такому.

Звільнення може бути на підставі:

- незадовільної кваліфікації співробітника (доводиться атестацією або іншими методами);
- втрати працівником права на керування транспортними засобами або інших дозволів, необхідних для виконання обумовленої трудовим договором роботи;
- незадовільного стану здоров'я ( в тому числі – якщо працівник відмовився від щеплення або медичного огляду);
- втрати працездатності.

Трохи приємного

Сергій Марченко наголосив – є чудова новина для всіх найманих працівників: оплачувана відпустка збільшується з 24 до 28 днів.

«Тепер можна двічі в рік повноцінно відпочити по два тижні. А якщо раптом роботодавець затримає зарплату або відпускні, то йому доведеться виплатити пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення», — уточнив він.

Правила прийому

Зміни до трудового кодексу передбачають також, що роботодавець не має законних підстав вимагати від працівника відомості про партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання або перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Знання української мови за новою редакцією КЗпП можна вимагати тільки у встановлених законом випадках.

Випробувальний термін за документом повинен становити не більше трьох місяців, а для робочих спеціальностей – один місяць. Якщо упродовж випробувального терміну роботодавець приймає рішення звільнити співробітника – має попередити про це мінімум за три дні.

Не буде підстав для випробувального терміну у випадку прийому на роботу: неповнолітніх, демобілізованих з військової служби, переможців конкурсу на вакантну посаду, осіб, для яких це перше після навчання робоче місце, вагітних і матерів дітей у віці до трьох років.

В цілому, на думку Сергія Марченка, зміни в КЗпП можна вважати позитивними: «Разом з виведенням зарплат з тіні це може привести до істотного розширення прав найманих працівників і спрощення бюрократичних процедур для роботодавців».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%