Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Телефонні аферисти на сайтах з працевлаштування: Як знайти роботу і не стати жертвою шахраїв

Понеділок, 14 серпня 2017 22:33

Обманювати людей по телефону – ідеальний бізнес-план сучасних шахраїв. На зв’язку з ними кожне ваше слово працює проти вас. Чому ці шахраї націлилися на тих, хто сам шукає заробітку, з’ясовували журналісти програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна», передає «Сьогодні».

Щодня близько півмільйона людей шукають роботу. Там, де люди тонуть через безвихідь, знаходяться ті, хто готовий потопити їх ще глибше. Шахраї грабують людей через сайти пошуку роботи. «Найчастіше шахраї розраховують на максимально широку аудиторію. Це можуть бути продажі, робота водієм, робота в офісі секретарем або бухгалтером», – розповідає директор сайту пошуку роботи Сергій Марченко.

Шукаючих роботу заманюють занадто вигідною вакансією з мінімальними умовами. Звичайно, на такі оголошення відгукуються здобувачі, іноді не звертаючи уваги, що номер, вказаний у вакансії, може бути платним. Казкова пропозиція роботи засліплює – і дивний номер телефону не викликає підозр. Злочинці використовують номери з початковими цифрами 070 і 090. Зателефонувавши до них, абонент платить за кожну хвилину розмови стільки, скільки встановив власник номера.

У такій неприємності опинився автомеханік Віктор, який півроку сидів без роботи. І ось тиждень тому чоловік знайшов те, що шукав – столична автомайстерня відкрила вакансію, яка ідеально підходила чоловікові. Обіцяли платити не 6-7 тисяч, як всюди, а цілих 10.

«Набрав телефон – «Дівчина, я по оголошенню з приводу роботи. Я вам точно підходжу, я вірю в це. Вона мені каже: «Зателефонуйте за таким-то номером, заповніть голосову анкету». І уточнила – «Вибачте, у нас зараз немає стаціонарного номера», – розповідає чоловік, який став жертвою шахраїв.

Віктор зробив все так, як сказала оператор, але на співбесіду його так і не покликали. Тільки побачивши рахунок за зв'язок, чоловік зрозумів, що вляпався в аферу. Буквально за 10 хвилин з нього зняли 900 грн.

Такими номерами користуються не тільки аферисти. Платні дзвінки встановлюють на телевізійних вікторинах, коли телеглядачам пропонують вгадати слово. Гроші беруть і за так звані «жовті дзвінки» – довідки по телефону. Так само працює і інтим по телефону. Але головна їхня відмінність від аферистів – вас заздалегідь попереджають про платний зв'язок.

Так що експерти радять бути пильними під час пошуку роботи. Жодна компанія-роботодавець не використовує в оголошеннях платні номери.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%