Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Боржники з початку року заплатили 20 млрд руб. податків через ризик субсидіарної відповідальності, Росія

Середа, 22 серпня 2018 10:52

За січень-липень 2018 року боржники самостійно сплатили до бюджету понад 20 млрд рублів з податків, щоб не входити в банкрутство, пише газета "Ведомости" з посиланням на представника Федеральної податкової служби (ФПС).

За весь 2017 рік бюджет отримав від таких боржників понад 35 млрд руб. - істотно більше, ніж за 2015-2016 роки (8 млрд і 25,3 млрд руб. відповідно), пише interfax.ru.

Ще 3 млрд руб. боржники заплатили, уклавши світові угоди з ФНС. Це в 1,5 раза більше, ніж за той же період минулого року. За весь минулий рік бюджет отримав 4,2 млрд руб. від таких угод.

Представник ФНС пов'язує зростання цих показників з розвитком інституту субсидіарної відповідальності, що дозволяє стягувати борги компаній-банкрутів з контролюючих їх осіб. При загрозі повного повернення збитків реальними бенефіціарами компаній контрольованих банкрутств може і не бути, наводить газета думку представника служби.

Тим часом число судових рішень про притягнення до субсидіарної відповідальності контролюючих боржника осіб у II кварталі 2018 року подвоїлося в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склало 381, випливає з даних "Федресурса". Це новий рекорд для поквартальної статистики: колишній був встановлений в IV кварталі 2017 року - 293 рішення.

Розмір відповідальності залучених осіб у II кварталі 2018 року склав 37,3 млрд руб., Що в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

На зростанні числа справ про притягнення до субсидіарної відповідальності позначається зміна нормативної бази в липні 2017 року. "Розвиток судової практики й зміна законодавства призвели до того, що кредитори освоїли успішні методи залучення до субсидіарної відповідальності й все частіше використовують їх для того, щоб покарати недобросовісних власників і директорів і повернути хоча б частину заборгованості", - зазначає керівник проекту "Федресурс" Олексій Юхніна.

Після реформи нормативної бази та виходу роз'яснень Верховного суду (ВС) РФ у 2017 році коло осіб, які можуть бути визнані контролюючими, істотно розширився. Тепер грає роль не тільки формальна афільованість. Статус контролюючої особи пов'язаний з фактичною можливістю давати обов'язкові для виконання вказівки або інакше визначати дії боржника, навіть якщо формального зв'язку немає. Ще одна підстава для визнання особи контролюючим - це отримання активу боржника за угодою або по ланцюжку угод з фірмою-одноденкою або за угодою, яка не показує реальну операцію.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%