Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Витрати на консалтинг по консолідації Казкома і Halyk перевищили $ 10 млн, Казазстан

Середа, 22 серпня 2018 11:59

Зовнішні комісійні витрати з консалтингу на консолідацію Казкома і Народного банку склали понад 10 млн доларів. Про це на прес-конференції в Алмати повідомила голова правління Народного банку Умут Шаяхметова, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Повністю розкрити всі дані, скільки було витрачено на всю інтеграцію Казкома і Народного банку, розкрити не можу. Адже, крім зовнішніх комісійних витрат на консалтинг, у нас були також витрати та внутрішнього плану. Розумієте, адже ми оплачували понаднормові по нашим співробітникам, несли додаткові витрати на інвестиції, наприклад, вкладалися в розширення серверної частини, комп'ютерів », - зауважила Умут Шаяхметова.

Також банкір відзначила, ніж інтеграція БТА і Казкома відрізнялася від об'єднання Народного банку з Казкома.

«Між цими угодами велика різниця. Об'єднання БТА і Казкома було не юридичним, БТА окремо працював як юрособа, і до сих пір це так. Між БТА і Казкома був проведений обмін активами та зобов'язаннями. Що стосується ж стосується Народного банку і Казкома, ці банки повністю інтегрувалися, в першу чергу юридично. Якщо пам'ятаєте, Народним банком були випущені додаткові акції, які були обмінені на акції Казкома. Halyk повністю прийняв всі активи і зобов'язання Казкома », - підкреслила Умут Шаяхметова.

Вона уточнила, що чистий прибуток Народного банку, по консолідованій звітності, але коли ще Казки і Народний банк працювали як два окремих юридичних особи, склала за перше півріччя 86,2 млн тенге. За другий квартал прибуток не перевищила 24,1 млрд тенге, стосовно першого кварталу вона стиснулася на 60%. Основним тригером в зниженні прибутку зіграло в першу чергу визнання податкових збитків Казкома - 43 млрд тенге, а також переоцінка основних активів на балансі Казкома в обсязі понад 30 млрд тенге. В результаті цього Казка за другий квартал отримав збитки, і це відбилося в нашій консолідованої звітності. Це одноразові збитки, які ми були змушені прийняти в рамках стандарту МСФЗ ", - зауважила глава Народного банку.

Нагадаємо, у вересні 2017 року стало відомо, що Народний банк Казахстану завершив розрахунки з придбання акцій Казкома, а також глобальних депозитарних розписок, базовим активом яких є випущені прості і привілейовані акції Казкома.

В результаті проведення угод купівлі-продажу простих і привілейованих акцій Казкома, а також глобальних депозитарних розписок, базовим активом яких є випущені прості та привілейовані акції Казкома, Народним банком були придбані 13 687 609 штук простих акцій за ціною 142,67 тенге за одну акцію, 31 311 штук привілейованих акцій за ціною 71,55 тенге за одну акцію 3 081 552 глобальні депозитарні розписки, базовим активом яких є випущені прості акції Казкоммерцбанка за ціною 0,86 долара за одну штуку і 14 655 549 глоб льних депозитарних розписок, базовим активом яких є випущені привілейовані акції Казкома за ціною 0,43 долара за штуку.

В кінці травня глава Народного банку Умут Шаяхметова підкреслила, що процес об'єднання Казкома і Народного банку планується завершити у другому півріччі 2018 року. «До нас надходить багато запитань, залишиться після інтеграції Народного банку і Казкома бренд" Казка ". Зазначу, планується, що основним брендом буде бренд "Халик банк". Однак ми залишаємо за собою право володіння торговою маркою Казкома. У процесі об'єднання буде перехідний період. Але цей процес наші клієнти не відчують на собі: вони як зверталися до відділення до свого менеджера в Казкома або Народному банку, так і будуть звертатися. Однак система (інформаційна та IT. - Ред.) Буде вже єдиної, але ця система буде обслуговуватися в Народному банку. Навіть на деяких відділеннях ми залишимо вивіски (Казкома. - Ред.) На певний період часу », - зауважила вона.

Пізніше 30 липня 2018 року, стало відомо, що Народний банк і Казкоммерцбанк завершили об'єднання. «28 липня 2018 року підписали передавальний акт. Цей документ є юридичним оформленням факту передачі Народному банку всього майна, всіх прав і зобов'язань Казкома », - зауважили в Народному банку.

«Ми завершили великий процес, який тривав понад півтора року, починаючи з моменту набуття переговори, процедури due diligence (комплексної фінансової перевірки), що передує придбанню акцій Казкоммерцбанка, здійснення самої угоди й, нарешті, подальшої інтеграції та об'єднання двох банків. Всі заходи щодо переходу Народного банку і Казкоммерцбанка на єдину технологічну платформу завершені в повній відповідності з графіком », - прокоментувала Умут Шаяхметова.

Відзначимо, за даними звітності Народного банку, банк знаходиться «під фактичним контролем Тимура Кулібаєва і його дружини Дінари Кулібаєвим» через Холдингової групи «Алмекс».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%