Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанську продукцію купують 123 країни

Середа, 22 серпня 2018 16:44

Лідери з експорту - Кизилординська, Павлодарська і Північно-Казахстанська області

Кизилординська, Північно-Казахстанська і Павлодарська області показали найбільше зростання з експорту продукції обробної промисловості серед усіх регіонів Казахстану. Про це на засіданні уряду повідомив міністр з інвестицій та розвитку Женис Касимбеков, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Обсяг експорту продукції обробної промисловості в середньому по республіці за два місяці 2018 року зріс на 20,5% до відповідного періоду 2015 року та склав 2,5 млрд доларів. Серед регіонів найбільше зростання в Кизилординської (в 2,3 рази), Північно-Казахстанської (в 2 рази) і Павлодарської (в 1,9 рази) областях », - зазначив міністр.

У розрізі пріоритетних секторів обробної промисловості значне зростання відзначається в залізничному (в 3,7 рази), електротехнічному машинобудуванні та агрохімії (в 3,1 рази), виробництві будматеріалів (в 3 рази) і гірничорудному машинобудуванні (в 2 рази). Тим часом знизився експорт нафтопродуктів (на 25%) продукції автомобілебудування (на 60,5%) і сільгоспмашинобудування (на 62,3%).

Женис Касимбеков зазначив, що поточна географія експорту товарів становить 123 країни, в які експортується близько 800 товарних позицій.

«За деякими товарними позиціями відкриті нові ринки збуту. Наприклад, в 2018 році ми почали поставки машинобудівної продукції і будівельних матеріалів в Узбекистан, хімічної продукції в Україні. Продукція харчової промисловості продовжує користуватися попитом за кордоном, сумарний обсяг експорту склав 112 млн доларів. Зокрема, почалися поставки м'ясної продукції до Ірану, Бахрейн, зріс експорт м'ясної продукції, тварин і рослинних масел в Росію, рослинного масла в Китай, цукру в Узбекистан », - розповів міністр.

Цьому, за його словами, сприяє надання сервісної підтримки експортерів - організації торгових місій і рекламно-презентаційних заходів по просуванню вітчизняних товарів.

Обсяг інвестицій в основний капітал обробній промисловості країни за 6 місяців поточного року склав 532,8 млн тенге, збільшившись на 47,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Випереджають інші регіони по зростанню інвестицій в основний капітал сектора Жамбилська (в 2,9 рази), Північно-Казахстанська (в 2,1 рази) і Атирауська (в 2 рази) області. У розрізі секторів обробної промисловості з урахуванням реалізації великих проектів з модернізації НПЗ різко зросли інвестиційні вкладення в нафтопереробку (в 11 разів). Крім того, значне зростання відзначається в електротехнічному машинобудуванні (в 3,2 рази) і виробництві продуктів харчування (в 1,9 рази).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%