Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У кожного казахстанця буде електронна карта здоров’я

Понеділок, 27 серпня 2018 17:52

У Казахстані в рамках Кодексу «Про здоров'я народу і систему охорони здоров'я» буде створений єдиний банк електронних паспортів здоров'я населення країни. Про це на брифінгу в Службі центральних комунікацій повідомив віце-міністр охорони здоров'я Олексій Цой, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«У поточному році планується запуск платформи інтероперабільності, яка дозволить поетапно інтегрувати всі медичні інформаційні системи та запустити єдиний банк електронних паспортів здоров'я населення країни. Це дозволить з моменту народження протягом усього життя створити та вести безперервну електронну медичну історію стану здоров'я кожного громадянина », - пояснив Олексій Цой.

За його словами, мобільні додатки та цифрові технології дозволять віддалено в режимі реального часу відстежувати стан людини, фіксуючи їх в персональних електронних записах. У Кодексі будуть визначені основні правові аспекти електронної охорони здоров'я.

В цілому проект Кодексу буде включати 7 розділів: загальний стан; розділ, присвячений охороні громадського здоров'я; організація надання медичної допомоги; освітня і наукова діяльність; фармацевтична діяльність і звернення лікарських засобів; людські ресурси системи; розділ правових аспектів в галузі охорони здоров'я.

В рамках проекту, що розробляється нового Кодексу про здоров'я планується посилити відповідальність акіматів за постліцензійному контроль, кадрове забезпечення та контроль оснащення медичних установ відповідно до стандартів, не залежно від форм власності.

Крім того, для зниження дефіциту медичних кадрів на місцях з 2019 року впроваджена обов'язкова трирічне відпрацювання випускників, які пройшли навчання за державним грантом в регіонах. Ці та інші питання управління людськими ресурсами в охороні здоров'я, як уточнив віце-міністр, будуть враховані в проекті Кодексу.

«На сьогодні в рамках діяльності Служби громадської охорони здоров'я проводяться заходи з підвищення рівня грамотності населення в питаннях здоров'я, а також підвищення відповідальності громадян за прийняття рішень щодо свого здоров'я та отримання медичної допомоги. У зв'язку з цим, до Кодексу будуть внесені положення щодо посилення солідарної відповідальності громадянина за своє здоров'я », - зазначив спікер.

Також відповідно до міжнародної практики передбачено законодавче закріплення визначень первинної, вторинної та третинної медичної допомоги, які прийдуть на зміну морально застарілим розділенням за формами та видами надання медичної допомоги. Кодекс відобразить нормативні аспекти інтегрованої моделі надання медичної допомоги, програми управління основними хронічними захворюваннями, мультидисциплінарний підхід в лікуванні пацієнтів.

Разом з тим, Кодексом передбачено вдосконалення освітньої та наукової діяльності. Пропонується закріплення на законодавчому рівні поняття «університетська клініка», що дозволить медичному вищому навчальному закладу відповідати національним і міжнародним вимогам підготовки і навчання, а також здійснювати трансферт інноваційних медичних та освітніх технологій в практичну охорону здоров'я.

Передбачено відобразити в Кодексі затвердження порядку акредитації комісій з питань етики для забезпечення процедури контролю якості діяльності етичних комісій, нагляду за дотриманням національних і міжнародних стандартів.

В галузі фармацевтичної діяльності та обігу ліків будуть задані правові рамки діяльності в області клітинних біотехнологій.

У Кодексі будуть відображені положення про регулювання економічної доступності ліків, розширенні амбулаторного лікарського забезпечення, вдосконалення процедур реєстрації, сертифікації ліків і інспектування виробників, а також розвиток доклінічних і клінічних досліджень в області фармації і перехід на електронний формат закупа ліків.

Ухвалення Кодексу очікується в наступному році.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%