Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ: Пентагон зацікавлений у розширенні присутності на військових базах у Греції

Середа, 12 вересня 2018 09:31

Американські військові ведуть переговори про розширення своєї присутності у Греції, у тому числі більш широкого використання у країні повітряних і військово-морських баз, сигналізуючи про можливе просування до східного Середземномор'я в умовах зростаючої напруженості у відносинах з Туреччиною. Про це пише газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела, передає УНН.

За словами американських чиновників, є і геополітичні, і географічні чинники, які роблять Грецію привабливим місцем для військових США. Політично відносини США і Греції перебувають на "високому" рівні, і обидві країни занепокоєні своїм партнером по НАТО, заявили чиновники у Туреччині і США. Географічно, Греція має ідеальний клімат для навчання протягом усього року і тут є як грецькі бази, так і бази НАТО.

Американські чиновники повідомили, що бачать можливість для більш широкого використання грецьких об'єктів і для розміщення тут більшої кількості військ на тимчасовій основі.

Чиновники підкреслили, що переговори, які очолює головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО Кертіс Скаперротті, є попередніми, і пропозицій про постійне розміщення військ або техніки немає. У разі розширення присутності у Греції США не збираються відмовлятися від експлуатації авіабази Інджирлік у Туреччині.

Грецькі дипломати прямо не говорили про переговори про військове співробітництво, але відзначили, що країна розташована стратегічно і вже досягла цільового показника НАТО щодо витрат на оборону у 2% від валового внутрішнього продукту.

Цей регіон також перебуває у центрі уваги інших великих держав. Китай розширив свою присутність у східному Середземномор'ї, і Росія використовує Сирію для своєї діяльності у регіоні. Греція також має давні стосунки з Росією.

Незважаючи на це, Греція є "досить непоганою ставкою", сказав один з американських чиновників.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%