Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану: дешева нафта може вдарити по платіжному балансу Казахстану

Вівторок, 18 вересня 2018 16:48

Як пише Sputnik, Національний банк Казахстану в цьому році очікує зниження дефіциту поточного рахунку платіжного балансу до 2,3% від ВВП. Передбачається, що у 2019 році дефіцит збільшиться до 3,8% від ВВП через низьку середньорічної ціни на нафту.

За прогнозами фінрегулятора, випереджальний темп приросту експорту над приростом імпорту товарів сприятиме підвищенню позитивного сальдо торгового балансу.

"У 2019 нижчі ціни на нафту і збільшення обсягів імпорту товарів для реалізації великих інфраструктурних проектів в нафтогазовій галузі приведуть до зниження торгового профіциту", - повідомляється в офіційному прес-релізі Нацбанку.

Як повідомили в Фінрегулятор, експорт товарів визначає стан поточного рахунку. Основні товари на експорт в Казахстані - нафту і газовий конденсат, чорні та кольорові метали.

За прогнозами Нацбанку, видобуток нафти та газового конденсату очікується на рівні 91 млн тонн в цьому році та 93 мільйонів тонн в наступному. Як пояснили в Фінрегулятор, ситуація на світових товарних ринках сприятлива. У 2018 році зростання експорту товарів складе 37,4%. В умовах сценарного зниження цін на нафту у 2019 році до 60 доларів за барель фінрегулятор прогнозує скорочення експорту на 1,1%.

Нацбанк Казахстану прогнозує також зростання імпорту товарів на 8% у 2018 році та на 10% у 2019 році.

Споживчий імпорт (27,3% від загального імпорту товарів у 2017 році) є найбільш чутливою компонентою імпорту. Зміни в споживчому імпорті пояснюються коливаннями обмінного курсу і динамікою споживчого кредитування.

Нацбанк також очікує збільшення дефіциту балансу доходів. Це пояснюється зростанням доходів іноземних інвесторів в сировинному секторі економіки, підмогою якої є стабільні ціни на нафту і зростання видобутку "чорного золота".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%