Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бракує грошей на іпотеку по 7-20-25: що порадив міністр

Четвер, 20 вересня 2018 16:46

Міністр з інвестицій та розвитку Казахстану Женис Касимбеков розповів про вирішення проблеми з нестачею на початковий внесок на іпотеку за програмою "7-20-25".

Квартир за програмою "7-20-25" може не вистачити всім бажаючим, пише sputniknews.kz.

Глава відомства нагадав, що дана житлова програма найприйнятніша з усіх, що існували раніше. Зокрема від програми накопичення на житло в Жілстройсбербанке вона відрізняється відсутністю необхідності накопичувати три роки і ставитися до певної категорії громадян. Будь-який бажаючий може придбати житло за цією програмою, запевнив міністр.

"Ми розуміємо, що є молоді сім'ї і компанія" Баспана "випустила дві додаткові програми, коли спільно з акіматом вони можуть, половину від початкового внеску за іпотеку, безпроцентно просубсідіровать", - розповів про можливості скорочення вдвічі суми початкового внеску Женис Касимбеков на брифінгу в службі центральних комунікацій.

За реалізацію подібної послуги першим взявся акимат Шимкента. До кінця року вони допоможуть молодим казаха на суму в два мільярди тенге.

Свою зацікавленість, за словами Касимбеков, також висловило керівництво Актюбінської області. Крім цього, багато підприємств готові допомогти своїм співробітникам з початковим внеском на іпотеку. Профільне міністерство пообіцяло стимулювати керівників великих компаній активніше залучати до програми забезпечення житлом своїх співробітників.

За програмою "7-20-25" дозволили купувати більш дороге житло в Шимкенті

Глава Мінінвестразвітія також поінформував, що з цього року планується підвести інженерні мережі до 40 тисячам учасникам. Всього до 2020 року заплановано введення 600 тисяч квадратних метрів житла. Вартість одного метра в Астані та Алмати варіюється до 260 тисяч в регіонах - до 220 тисяч тенге.

Основними критеріями для участі позичальників в програмі "7-20-25" є відсутність житла на праві власності і непогашених іпотечних позик на момент звернення в банк для отримання позики, а також наявність 20 відсотків коштів від вартості житла, що купується. Будь-які комісії при наданні позики не стягуються. Разом з тим, позичальникові необхідно мати підтверджені доходи, достатні для обслуговування іпотечної позики, допускається залучення позичальників.

Кредити видаються на термін до 25 років. Порогова сума кредитування населення в Астані, Алмати, Актау, Атирау і Шимкенті становить до 20 мільйонів тенге. В інших регіонах сума кредиту становить до 12 мільйонів тенге.

В рамках реалізації програми "7-20-25" станом на 20 вересня 2018 року прийнято ще 2 526 заявок на отримання позики на суму 30,2 мільярда тенге. З них схвалено 1 695 заявок на надання позики на суму 20,2 мільярда тенге.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%