Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанці як і раніше вважають за краще купувати долари

Вівторок, 25 вересня 2018 12:54

У серпні 2018 року населення купило готівкової іноземної валюти на суму, еквівалентну 343,9 млн тенге на нетто-основі. В основному попит був на долари - 71,1% оборотів. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в Національному банку.

«Попит на валюту відображає традиційний сезонний попит в літні місяці. Попит на російський рубль із загального обсягу купленої казахстанцями валюти склав 21%, євро - 7,5% », - зазначає фінрегулятор.

Як відзначили в Нацбанку, в порівнянні з серпнем минулого року загальний обсяг нетто-продажів готівкової іноземної валюти знизився на 4,5%. «Це було забезпечено зниженням попиту на долари. Так, витрати на покупку американської валюти стиснулися на 17%. Зростання витрат на придбання готівки російських рублів на 56,2% в порівнянні з серпнем 2017 року пов'язано багато в чому з активізацією використання національних валют в торгових відносинах, особливо в прикордонних областях. Також зростання попиту на готівкову російську валюту пояснюється зміцненням тенге щодо рубля, яке з січня по серпень поточного року склало 7,3% з 5,77 тенге до 5,35 тенге за рубль. Попит на євро (зростання в серпні витрат на покупку склав 46,6% в порівнянні з серпнем 2017 року) від періоду до періоду залишається нестійким, збільшуючись в окремі місяці року », - повідомив фінрегулятор.

Підкреслюється, що в цілому попит на готівкову іноземну валюту знаходиться на середньостатистичному рівні минулих років. «Попит визначається необхідністю оплати особистих витрат фізичних осіб на туристські поїздки за кордон, грошові перекази за кордон, диверсифікація заощаджень і потребами окремих категорій малого підприємництва, провідного в основному торговельну діяльність», - зауважили в Нацбанку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%