Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Світовий банк опублікував доповідь про глобальний фінансовий розвиток

Понеділок, 13 січня 2014 13:38

У звіті Світового банку містяться дані про ступінь поширеності фінансових послуг

Рівень зацікавленості населення у фінансових послугах сильно відрізняється в залежності від регіону. У всьому світі тільки 50% дорослого населення мають банківські рахунки. Решта не користуються банківськими послугами і не має рахунків в офіційних фінансових установах. Не всі 2,5 млрд. чоловік, що не користуються банківськими послугами, дійсно в них зацікавлені. Однак, вартість, великі відстані, неможливість переміщення і складна документація заважають скористатися сервісом банку навіть у разі потреби.

Так, 20% громадян, які не користуються фінансовими сервісами, відзначають, що головна причина їх незацікавленості у банківських послугах - це проживання далеко від міст. 35% представників малого бізнесу в країнах, що розвиваються, відзначають, що обмежений доступ до фінансових послуг є головною причиною перебоїв у їх роботі. Близько 25% великих підприємств також стикаються з цією проблемою.

Розвиток фінансового сектора має значення для скорочення бідності. Малозабезпечені сім'ї могли б отримувати значні вигоди від накопичення заощаджень на банківських рахунках, послуг страхування і базових виплат. Для фірм, особливо невеликих і молодих, доступ до фінансів означає інновації, створення робочих місць та економічне зростання.

Проте, залучення до фінансової системи не повинне поширюватися на все працездатне населення, оскільки деякі приватні особи та фірми не мають потреби в фінансових послугах. Зусилля, спрямовані на субсидування цих послуг, можуть привести до заборгованостей і фінансової нестабільності.

У центрі уваги державної політики має бути рішення проблем ринку шляхом створення нормативно - правової бази (наприклад, захисту прав кредиторів для регулювання ведення бізнесу, та контролю за механізмами правового захисту для безпеки споживачів), а також підтримки інформаційного середовища (наприклад, введення стандартів зберігання і поширення інформації, прозорої системи кредитування та ін.).

Існує кілька способів збільшення популярності банківських послуг. По-перше, це поширення базових економічних знань серед населення. Люди, які користуються послугами банків, повинні розуміти механізм роботи цих фінансових інститутів. По-друге, слід впроваджувати інноваційні технології для полегшення доступу до фінансових сервісів. Так, мобільні платежі, мобільний банкінг, а також ідентифікація позичальника з використанням біометричних даних (відбитків пальців, райдужної оболонки і т.д. ) зроблять фінансові операції набагато простішими і доступнішими.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%