Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Захоронення пластмаси, макулатури та скла заборонять з 2019 року

Вівторок, 02 жовтня 2018 17:48

На засіданні уряду міністр енергетики Канат Бозумбаев розповів про питання утилізації та перероблювання твердих побутових відходів. Відповідно до Концепції щодо переходу країни до "зеленої" економіки передбачено доведення частки перероблювання відходів до 40% до 2030 року і до 50% - до 2050 року, повідомляє primeminister.kz, пише kapital.kz.

Щорічно в країні утворюється 5-6 млн тонн ТПВ. За вісім місяців 2018 - близько 3,2 млн тонн ТПВ, з них перероблено та утилізовано близько 330 тис. Тонн, що становить 10,5%. Даний показник в минулому році становив 9%, а у 2016 - 2,6%.

Для збільшення частки перероблювання ТПВ ведеться робота по впровадженню роздільного збору відходів, розвитку сектора перероблювання відходів з отриманням продукції з вторсировини із залученням інвестицій, в тому числі через державно-приватне партнерство.

Створена та удосконалюється нормативно-правова база. Так, внесені поправки в Екологічний кодекс щодо поводження з відходами, а також введені розширені зобов'язання виробників, тобто імпортерів. Міністр енергетики зазначив, що введена заборона на поховання на полігонах деяких видів відходів. Зокрема, з 2016 року заборонено ховати на полігонах ті, що містять ртуть, лампи та прилади, лом металів, відпрацьовані масла та рідини, батареї, електронні відходи. З 01.01.2019 набуває чинності заборона на поховання пластмаси, макулатури, картону і відходів паперу, скла. З 01.01.2021 набуває чинності заборона на поховання будівельних і харчових відходів.

За даними Міненерго, сьогодні в країні функціонують понад 130 підприємств, сортують і переробляють відходи, що випускають понад 20 видів продукції. Сортувальні комплекси різної потужності є ще в 18 населених пунктах.

З поточного року акіматом міста Астани спільно з ТОВ «Оператор РОП» реалізується пілотний проект по організації роздільного збору ТПВ, перероблюванню та утилізації органічних (харчових) відходів. При успішній реалізації пілотного проекту отриманий досвід буде поширений в інші регіони.

З 2017 року рамках розширених зобов'язань виробників (РОП) здійснюється фінансування збору і перероблювання відходів, таких як пластик, поліетилен, картон, папір, скло і метал.

«У 2018 році міністерством погоджено« Оператору РОП »3,2 млрд тенге, з них 30-40% - на розвиток відповідної інфраструктури: придбання та встановлення контейнерів, пунктів приймання вторсировини, сміттєвозів, а решта 60-70% - на збір, транспортування і перероблювання відходів. Не всі регіони користуються даною фінансовою спроможністю. Акімату необхідно посилити взаємодію з «Оператором РОП», - сказав Канат Бозумбаев.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%