Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Поправки до закону про держзакупівлі знизять корупційні ризики в Казахстані

Середа, 03 жовтня 2018 12:43

Законопроект, що регламентує правила проведення держзакупівель, зменшить передумови для здійснення корупційних правопорушень в цій сфері. Таку думку висловив голова мажилісу Нурлан Нігматулін, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Цей закон чекає не тільки бізнес-співтовариство, цей закон чекає все суспільство. Від того, як проходять держзакупівлі, від того, наскільки вони прозорі, і то, як вони забезпечують чесність, чесну конкуренцію - за цими критеріями населення і судить про якість роботи держорганів. Тому, розуміючи важливість аспектів цього законопроекту, я думаю, уряд, депутати і бізнес-спільнота повинні все опрацювати, привести до логічним рішенням. Все це треба зробити до другого читання. Поліпшити цей законопроект », - зазначив Нурлан Нігматулін під час обговорення в першому читанні законопроекту« Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань державних закупівель та закупівель суб'єктів квазідержавного сектора ».

Голова Мажилісу привів невтішну статистику: тільки за 8 місяців 2018 роки кількість кримінальних правопорушень у цій сфері у 2 рази перевищило показники 2017 року. Якщо у 2017 році таких випадків було 42, то за вісім місяців 2018 року - 74.

«Кількість осіб, залучених до дисциплінарної відповідальності, в основному, держслужбовці, але ми сьогодні домовилися, що будемо міняти відповідальність, в тому числі посилювати відповідальність і квазігоссектора. Так ось, кількість осіб, притягнутих до відповідальності, збільшилася в 4 рази, в 2017 році був 61 чоловік, за вісім місяців 2018 року 267 осіб », - зазначив він.

Тим часом передбачені законопроектом заходи регулювання держзакупівель і закупівель квазігоссектора, а також встановлення цінових порогів, введення попереднього кваліфікованого відбору, скорочення підстав для закупівель з одного джерела, дозволять «в першу чергу зменшити передумови для здійснення корупційних правопорушень».

«Нам потрібно створити умови, щоб ні у кого не було ні бажання, ні можливості займатися (корупційними правопорушеннями. - Ред.). Другий важливий момент - це якість закупівель. Заходи, передбачені законопроектом, такі як пріоритет якісних критеріїв, вибір постачальника - спочатку має йти якість, тільки потім ціна - централізація закупівель, правильне застосування нацстандартів. Все це повинно сприяти вирішенню цієї (корупції. - Ред.) Проблеми », - висловив свою позицію Нурлан Нігматулін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%