Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Відпуск ліків за рецептами в Казахстані переведуть в електронний формат

П'ятниця, 05 жовтня 2018 11:47

З 2020 року в Казахстані все рецептурні препарати будуть відпускатися виключно в електронному форматі. Про це повідомляє «Sputnic.Казахстан».

Реалізація ліків в казахстанських аптеках за рецептом лікаря не є нововведенням. У міністерстві охорони здоров'я нагадали, що реалізація рецептурних препаратів без рецепта заборонена в країні більш як 16 років, тим самим дозволяючи контролювати застосування населенням ліків, які можуть привести шкоду здоров'ю і загрожувати життю.

З 2020 року відпустку всіх рецептурних ліків планується перевести виключно в електронний формат. Для цього Міністерство охорони здоров'я має намір інтегрувати між собою медико-інформаційні системи (МІС) з діючими інформаційними системами лікарського забезпечення (ІСЛО), а також регістрами пацієнтів і Єдиної інформаційної фармацевтичної системи «СК-Фармації».

У МОЗ впевнені, що так враховувати та охоплювати стовідсотковою випискою рецептів диспансерних хворих буде набагато простіше. За даними відомства, з восьми тисяч зареєстрованих сьогодні в країні ліків за рецептом лікаря відпускаються трохи більш як шість тисяч (77%), тоді як 1,8 тисячі відпускаються без рецепта. За минулий рік, як з'ясувалося, за безрецептурною реалізацією ліків, які повинні відпускати лише за рецептом лікаря, накладено понад 50 адміністративних стягнень на суму понад восьми мільйонів тенге. За дев'ять місяців цього року - понад 70 адміністративних стягнень на суму понад 20 мільйонів тенге.

Як уточнили в Міністерстві охорони здоров'я, за рецептами відпускаються: протимікробні та гормональні препарати; ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини; препарати для лікування серцево-судинних захворювань, шлунково-кишкового тракту, а також антибіотики. Без рецепта: вітаміни, краплі в ніс, сиропи, трав'яні чаї та збори, деякі протизастудні та знеболювальні препарати.

Територіальні підрозділи комітету фармації разом з управліннями по боротьбі з наркобізнесом регіонів постійно проводять перевірки аптек, щоб не допустити порушень, запевнили у відомстві.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%