Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЦБ Росії продовжить до 2021 року пільги для банків в частині потрапили під обмеження клієнтів

Вівторок, 09 жовтня 2018 14:55

Як пише INTERFAX.RU, ЦБ РФ планує продовжити до 2021 року тимчасові пільги для банків в частині створення резервів і розрахунку окремих нормативів по клієнтам, підпали під обмеження, повідомив журналістам заступник голови Банку Росії Василь Поздишев.

"Ми вирішили, це буде зроблено найближчим часом, продовжити пільги щодо формування резервів і за розрахунком окремих нормативів в частині клієнтів банків, які підпали під санкції. Якщо ви пам'ятаєте, це була тимчасова пільга, вона у нас діяла до 1 січня 2019 року" , - сказав Поздишев.

ЦБ, обговоривши цю ситуацію з банками, вирішив дати їм більше часу на формування резервів по позичальниках, якщо їх фінансове становище погіршилося в результаті обмежувальних заходів, зазначив заступник голови.

"Ці пільги будуть діяти до 2021 року, тобто на три роки ми вирішили продовжити дію тих спочатку короткострокових заходів, які давалися цієї весни", - додав Поздишев.

Банк Росії в кінці квітня 2018 року дала російським банкам регуляторні послаблення щодо резервів щодо кредитів компаніям, які на початку квітня увійшли до "чорного списку" Мінфіну США. Регулятор, зокрема, дозволив банкам не погіршувати фінансовий стан позичальника, якість обслуговування його боргу, а також переводити позику в іншу категорію якості, якщо становище компанії або її застави погіршився внаслідок введення санацій.

Крім того, в липні 2018 року ЦБ встановив пільговий розрахунок нормативу Н6 (обмежує максимальний розмір ризику на одного позичальника або групу пов'язаних позичальників планкою 25% від капіталу) для учасників держоборонзамовлення і санкційних компаній. Так, банки можуть не визнавати таких позичальників пов'язаними, навіть якщо погіршення економічного становища одного з них може стати причиною невиконання зобов'язань перед банком іншим позичальником. Всі ці пільги діють до 31 грудня 2018 року.

Мінфін США 6 квітня оголосив про введення санкцій відносно ряду російських бізнесменів, компаній і урядових службовців. У SDN List, зокрема, потрапили Олег Дерипаска, Віктор Вексельберг і Сулейман Керімов. В "чорний список" були включені дві публічні компанії - "РусАл" і En + Group, основним власником яких є Дерипаска.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%