Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЦБ Росії зможе закривати справи про інсайд в обмін на розкриття комерційної та банківської таємниці

П'ятниця, 12 жовтня 2018 15:53

Як пише INTERFAX, Комітет фінансового нагляду ЦБ зможе укладати з компаніями, які потрапили під розслідування справ про інсайдерську інформацію, спеціальні угоди про припинення справи. В обмін регулятор матиме права вимагати розкриття комерційної, службової, банківської таємниці.

Відповідний законопроект внесений до Держдуми та розміщений в електронній базі даних нижньої палати парламенту. Автор - депутат Владислав Резник (Єдина Росія).

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що даний документ є законом-супутником прийнятого в липні в першому читанні законопроекту про спеціальних угодах з цінними паперами при розслідуванні справ про інсайд. Схвалені в першому читанні поправки до Кодексу про адміністративні порушення (КУпАП) наділяли комітет фінансового нагляду ЦБ правом укладати з компаніями та фізичними особами, які підозрюються в порушенні закону про інсайдерську інформацію, спеціальні угоди, які звільнять їх від штрафів. Угода передбачає сплату надмірно отриманого доходу (або іншу суму, яку визначить ЦБ) до Федерального суспільно-державний фонд по захисту прав вкладників і акціонерів. При цьому укладення угоди не означає визнання особою своєї провини. Угода повинна затверджуватися судом. Від Центробанку документ має право підписувати голова ЦБ або його заступник.

Уряд підтримав прийнятий в липні в першому читанні документ з рядом уточнень. "Питання укладення та виконання угоди, його змісту і повноважень органів Банку Росії не відносяться до предмета правового регулювання КоАП і зажадають одночасного внесення відповідних змін до інших нормативно правових актів", - говорилося в відкликання уряду на законопроект. Рахункова палата виступила проти прийняття законопроекту і звернула увагу на те, що штрафи, які могли б зараховуватися в бюджет, будуть направлятися в "дохід конкретного окремої юридичної особи" - Фонду щодо захисту прав вкладників.

Внесений депутатом В. Резніков законопроект-супутник враховує як зауваження Рахункової палати, так і уряду. Відповідні норми, як йдеться у пояснювальній записці до документа, будуть змінені в прийнятому раніше законопроекті. Так, всі кошти, виручені від укладення угод, будуть направлятися в бюджет.

Крім того (в поправках до закону про інсайд) більш детально прописуються повноваження ЦБ і обов'язки компаній, проти яких порушені справи про інсайд і які хочуть укласти угоду про припинення справи. Так, особи, що потрапили під розслідування, до укладення угоди будуть зобов'язані надати Банку Росії в повному обсязі інформацію, в тому числі відомості, що становлять комерційну, службову, банківську таємницю, таємницю зв'язку (в частині інформації про поштові перекази грошових коштів) і іншу охоронювану законом таємницю (за винятком державної та податкової таємниці). Також ЦБ матиме право зажадати інформацію про операції, здійснення яких послужило підставою для порушення справи про інсайд. Йдеться про операції з фінансовими інструментами, іноземною валютою або товарами.

ЦБ в угоді з потрапившими під розслідування компаніями, для запобігання порушенню законодавства в майбутньому, може вимагати зміни організаційної структури юридичної особи. Уточнюється, що мова йде про зміну складу і чисельності працівників цієї юридичної особи, або про припинення діяльності його структурних підрозділів або створення нових структурних підрозділів.

У разі прийняття закон набуде чинності через 10 днів після офіційного опублікування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%