Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Російський бізнес почав відмовлятися від долара

Понеділок, 22 жовтня 2018 10:44

Великі російські компанії почали тестувати механізми укладання угод за кордоном без розрахунку в доларах на тлі загроз США розширити санкції, які вже обмежили доступ низки компаній РФ до міжнародної банківської системи.

Так, наприклад, російська Алроса - найбільший у світі виробник алмазів в каратах - повідомила, що влітку завершила пробну угоду в юанях з китайським клієнтом і ще одну транзакцію не в доларах з клієнтом з Індії, передає агентство Reuters.

Іншими компаніями, що працюють над схожими угодами, є Сургутнафтогаз, РосАгро і Норільський нікель.

Крім того, Кремль закликає компанії укладати більше угод з використанням інших валют, щоб скоротити залежність від долара.

Російський центробанк повідомив про зростання кількості недоларових угод. Частка рублевих операцій у сфері торгівлі товарами між Росією і Китаєм, а також Росією і Індією наразі становить від 10% до 20%. У секторі послуг цей показник вищий, повідомив Центробанк Росії.

Однак простір для ініціатив обмежений, уточнює агентство, - великі компанії все ще суттєво залежать від доларових угод, тоді як основна частина надходжень іноземної валюти в РФ припадає на продаж нафти, ціна якої номінована в доларах.

Крім того, закордонні банки, широко представлені у США, можуть побоюватися співпраці з будь-якою компанією, яка перебуває під американськими санкціями, навіть якщо розрахунки за угодами здійснюються не в доларах, зазначають банкіри.

Також одною з перешкод для компаній, що укладають угоди в рублях, є волатильність російської валюти. У період з 6 по 11 квітня, після того як Вашингтон ввів санкції відносно російського мільярдера Олега Дерипаски і низки його компаній, рубль втратив майже 13% вартості до долара.

США та їх союзники запровадили санкції відносно Росії в 2014 році за анексію Криму в України. Вашингтон у серпні пригрозив розширенням обмежень, звинувативши Москву у використанні нервово-паралітичної речовини для атаки на колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в Великій Британії.

Нові заходи, про які може бути оголошено в листопаді, можуть торкнутися доларових угод, кажуть американські законодавці.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%