Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані буде створено 9 мікрофінансових організацій

Вівторок, 30 жовтня 2018 11:49

Міністерство національної економіки пропонує створити альтернативну інфраструктуру пільгового кредитування в регіонах в обхід банківського фінансування. Проект буде запущений в рамках програми розвитку продуктивної зайнятості та масового підприємництва, розповів на засіданні Уряду міністр Тимур Сулейменов, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«На сьогодні за участю НВП" Атамекен "мікрофінансові організації створені в чотирьох областях - Костанайської, Жамбилська, Кизилординська і Мангістауської. До кінця поточного року будуть створені 9 мікрофінансових організацій - в Акмолинської, Атирауської, Алматинської, Актюбінської, Східно-Казахстанської, Карагандинської, Павлодарської, Західно-Казахстанської і Північно-Казахстанської областях », - розповів Тимур Сулейменов.

Мікрокредитування в містах по програмі розвитку продуктивної зайнятості та масового підприємництва реалізовано вперше в 2017 році. Зараз в схемі мікрокредитування задіяні 7 банків другого рівня та 2 мікрофінансові організації (АТ «АТФ Банк», ДБ АТ «Ощадбанк», АТ «Народний банк Казахстану», АТ «Євразійський Банк», ДО АТ «Банк ВТБ», АТ «БанкЦентрКредіт» , АТ «ForteBank» і МФО «Ирис», МФО «РІЦ Кизилорда»).

Загальна сума виділених коштів для мікрокредитування в містах у 2018 році становить 17 млрд тенге, освоєно 11,1 млрд тенге і профінансовано понад тисячу проектів.

«Станом на 1 січня 2018 року, за даними податкових органів, учасниками програми, які отримали мікрокредити в 2017 році, вироблено продукції на 7,6 млрд тенге, створено і збережено близько 1000 робочих місць, а також виплачено податків до бюджету в розмірі 299 млн тенге. Ми очікуємо значне збільшення показників ефективності після оцінки податкової звітності бізнесу за підсумками 2018 року, тобто після повного циклу (річного) використання бюджетних коштів в економіці », - поділився даними спікер.

У розрізі галузей економіки найбільше число позичальників представляють сектора торгівлі, послуг, обробної промисловості та будівництва.

«По гарантування мікрокредитів у 2018 році укладено 320 договорів на суму 1,9 млрд тенге. Практично по кожному третьому займу надані гарантії », - розповів Тимур Сулейменов.

При цьому за проектом Державної програми розвитку продуктивної зайнятості та масового підприємництва на 2017-2021 роки «Еңбек» категорія учасників доповнена діючими підприємцями. Також знижені вимоги по створенню робочих місць одержувачами мікрокредитування.

«Реалізація запропонованих змін і доповнень підвищить доступність фінансових коштів для позичальників в містах. Робота в даному напрямку буде продовжена », - підсумував міністр.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%