Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЦБ РФ заявив про зниження інфляційних очікувань росіян в жовтні

Вівторок, 30 жовтня 2018 15:51

Як повідомляє INTERFAX.RU, Інфляційні очікування в Росії в жовтні знизилися, але залишаються нестійкими через чутливість до зростання цін на окремі товари, що може привести до відновлення їх зростання в найближчі місяці, говориться в коментарі Банку Росії.

"Зниження інфляційних очікувань в жовтні може виявитися нестійким - вони залишаються дуже чутливими до зростання цін на окремі товари та до разових подій", - відзначає ЦБ.

У жовтні інфляційні очікування населення знизилися до 9,3% після 10,1% у вересні, випливає з опитування "Інфоміст". На думку ЦБ, на зниження цього показника могла вплинути стабілізація курсу рубля і цін на бензин. Інфляційні очікування з травня 2018 року зберігаються на підвищеному рівні, на який вони вийшли після сплеску зростання цін на бензин, нагадав регулятор.

"Інфляційні очікування знизилися в основному через зменшення стурбованості населення зрослими цінами на бензин", - відзначає ЦБ. Попри те, що ціни на бензин в цілому стабільні вже чотири місяці, бензин залишається на другому місці (після м'яса і птиці - ІФ) в списку товарів, які здаються людям найбільш подорожчали. Іншою причиною зниження інфляційних очікувань стала стабілізація курсу рубля, ослаблення курсу національної валюти стало рідше згадуватися серед причин інфляції.

Респонденти, кажучи про майбутнє зростання цін, також називають бензин серед ключових факторів майбутньої інфляції. Серед опитаних 43% впевнені, що в разі зростання цін на бензин прискориться та інфляція в цілому. На другому і третьому місцях - ослаблення рубля і ціни на продукти в цілому, говориться в коментарі. "Таку велику увагу до цін на окремі товари, мінливість яких вище, ніж в середньому по споживчому кошику, робить інфляційні очікування нестійкими та може привести до відновлення їх зростання в найближчі місяці", - підкреслює регулятор.

Він зазначає, що подальше збільшення ПДВ як і раніше дуже мало впливає на очікування населення. "Більш виражена реакція інфляційних очікувань на підвищення ПДВ вельми вірогідна ближче до кінця поточного року", - вважає Банк Росії.

Що стосується споживчих настроїв населення, то в них не відбулося значних змін в жовтні. Оцінка населенням поточної і майбутньої динаміки доходів стабільна протягом останніх двох місяців, найчастіше респонденти очікують незмінності матеріального становища в майбутньому. При цьому респонденти частіше стали говорити, що поточний час підходить для великих витрат, і рідше - для заощаджень. Ставлення до великих покупок залишається більш негативним, ніж у 2014 році, підкреслює ЦБ. Більшість респондентів, як і раніше вважають за краще відкладати вільні гроші, а не витрачати.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%