Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Шимкенті та Туркестані виросте податок на землю і майно

Четвер, 22 листопада 2018 11:48

У Шимкенті та Туркестані поступово збільшаться податкові ставки на майно і землю. Це станеться через зміну статусів двох міст. Про це розповів перший віце-міністр національної економіки Руслан Дален, презентуючи в мажилісі законопроект «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів РК з питань адміністративно-територіального устрою РК», передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

Законопроект спрямований на приведення окремих норм окремих законів відповідно до адміністративно-територіальними змінами. Проектом закону передбачається внесення змін і доповнень до 11 кодексів і 40 законів РК.

«Міста Шимкент, Туркестан змінюють статус, у зв'язку з цим повинні змінитися ставки податку на майно і землю. При цьому ми враховуємо і рівень доходів населення. Заробітну плату, потреби місцевого бюджету. Тому підвищення ставок не відбувається миттєво, відразу, є перехідний період. Нові ставки почнуть діяти з 2020 року. Протягом 2018, 2019 років ставки залишаються колишніми. Чому 2020 рік - з цього року починається розрахунок нових субвенцій, вони у нас закладаються на три роки. Вважається дохідна база місцевих бюджетів. Дохідна база місцевих бюджетів до 2019 року включно розрахована виходячи зі старих ставок, тому нові ставки запропоновано застосовувати з 2020 року », - зазначив Руслан Дален.

За словами першого віце-міністра, нововведення одночасно створюють стабільність доходів місцевого бюджету, не змінюючи субвенції, а також дають перехідний період для підготовки до нових ставок.

Як уточнив спікер в кулуарах мажилісу, податок на майно виростає на 37%, податок на землю - на 33%.

«Якщо говорити прикладами. На 3-кімнатну квартиру сума податку виросте на 690-700 тенге, якщо говорити про податок на землю, то 1 тис. Квадратних метрів - земельний податок виростає на 106 тенге. Тобто ми говоримо про 33 і 37%, але в абсолютній сумі приріст невеликий. Дані податки надходять повністю до місцевих бюджетів, це зміцнює місцевий бюджет. Це робиться, по-перше, в рамках зміцнення місцевих бюджетів, оскільки витрати даних міст зростають і статус міста підвищується, в аналогічних містах, обласних центрах ставки податку високі », - повідомив спікер.

Крім того, у зв'язку з перенесенням адміністративного центру Туркестанської області ряд сільських округів міста Туркестан віднесені до міста Кентау. Відповідно, щоб зберегти екологічну надбавку для даних сільських округів, вносяться поправки в закон РК «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок екологічного лиха в Приаралье».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%