Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Житла за програмою «7-20-25» в Петропавловську поки немає, Казахстан

Вівторок, 27 листопада 2018 17:22

У Петропавловську немає житла для реалізації за програмою "7-20-25", передає кореспондент Sputnik Казахстан.

Як повідомив на брифінгу керівник управління будівництва, архітектури та містобудування Північно-Казахстанської області Серік Мухамед, 500 квартир, які можна буде реалізувати в рамках цієї програми, з'являться тільки до кінця цього року.

Кушербаєв: громадянам потрібно право на отримання вторинного житла по "7-20-25"

"Ми припускаємо, що до кінця року будуть готові 500 квартир, в тому числі 332-квартирний будинок в мікрорайоні" Жас Оркен ", де вартість квартири за один квадратний метр становитиме 169 тисяч тенге. Також до кінця року буде здано в експлуатацію 78- квартирний великопанельний будинок в мікрорайоні "Берека", 79-квартирний будинок по вулиці Жукова. Крім того, побудовано чотири індивідуальних житлових будинки в Куйбишевському лісництві площею 110 квадратів і п'ять одноквартирних житлових будинків в селищі Байтерек Кизилжарского району площею 120 квадратних метрів. Стоїмо ость квадратного метра тут - 62,5 тисячі тенге, в решті будинків - від 136,5 до 190 тисяч тенге ", - поінформував Серік Мухамед.

Як повідомив директор Північно-Казахстанської філії Національного банку Казахстану Діас Мелс, ринок відчуває дефіцит первинного житла, і це негативно впливає на реалізацію програми - особливо в регіонах.

"Основні причини: по-перше, в 90% випадках забудовники продають житло на етапі будівництва, по-друге, вони вважають за краще будувати житло в містах Астані та Алмати, а в регіони не йдуть. У регіонах будівництво підтримується на кошти акіматів в рамках вже теперішніх державних програм ", - зазначив Мелс.

Акишев: перш ніж брати іпотеку "7-20-25", оцініть свої можливості

За його даними, з початку дії програми североказахстанцамі подано всього шість заявок, з яких схвалено три. Мелс додав, що відхилені заявки були через неплатоспроможність потенційних учасників і наявності у них поганих кредитних історій. Відсутність необхідного рівня підтверджених доходів (120 тисяч тенге на сім'ю) для багатьох стає непереборною перешкодою для участі в програмі.

"Всього в філії банків для консультацій по цій програмі звернулося 274 жителі, з яких 42 реально виявили бажання придбати квартиру, і тільки 11 з них пройшли перевірку на платоспроможність", - поінформував заступник акима Північно-Казахстанської області Антон Федяєв.

За його даними, в області проживає понад 558 тисяч осіб, з них понад 100 тисяч - пенсіонери, 123 тисячі - діти від народження до 15 років, 18 тисяч - студенти ВНЗ і коледжів, 8 тисяч 600 осіб вже мають іпотечні кредити, 82 тисячі - самозайняті.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%