Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Глава ФРС буде боротися з економічними бульбашками

Вівторок, 28 січня 2014 16:00

Джанет Єллен спробує зробити те, що не вдалося її попередникам

Нещодавно вступивши на посаду глави Федеральної резервної системи США, Джанет Єллен візьме на себе зобов'язання з ліквідації економічних бульбашок без шкоди для економіки країни. Жоден з попередників Єллен не впорався з цим завданням, повідомляє Bloomberg.

Вчора фондові індекси країн, що розвиваються знизилися до мінімального за останні п'ять місяців рівня. Це негативно вплинуло на торгову сесію в США. Проте, погані новини фондових ринків не вплинуть на рішення ФРС зменшити свої щомісячні покупки облігацій ще на $ 10 млрд. В даний час регулятор витрачає на це $75 млрд. на місяць.

Нова глава ФРС візьме на себе відповідальність за скорочення програми стимулювання економіки, і повинна буде діяти так, щоб адаптивна кредитно-грошова політика не створювала ризиків для фінансової стабільності країни.

Єллен зіткнеться відразу з двома проблемами під час роботи з економічними бульбашками. По-перше, вона повинна буде визначити і ліквідувати їх, перш ніж вони стануть занадто великими і небезпечними. По-друге, голові ФРС доведеться керувати грошово-кредитною політикою таким чином, щоб бульбашки не почали лопатися довільно, викликаючи хаос на фінансових ринках.

Складність ситуації полягає в тому, що методи вирішення першого завдання, наприклад підвищення вимог до капіталу банків і збільшення частки особистих коштів покупця під час придбання нерухомості, раніше практично не застосовувалися в США і є досить непопулярними.

Торік президент США Барак Обама неодноразово говорив про необхідність запобігання утворення «штучних бульбашок». В даний час ФРС приділяє багато уваги моніторингу цін на активи в різних секторах для того, щоб спрогнозувати формування бульбашок. Зараз Єллен не бачить явного перекосу цін, принаймні, такого, який міг би загрожувати фінансовій стабільності США.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%