Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЄК готує закон, що обмежує ризикову діяльність найбільших банків

Середа, 29 січня 2014 17:27

Проект розробляється в рамках роботи по стабілізації нормативної бази європейської банківської системи

Єврокомісія готує закон, який частково обмежить діяльність найбільших банків, пов'язану з певними ризиками, що призводять навіть дуже велику кредитну установу до можливості банкрутства. Про це йдеться в заяві Єврокомісії, пише РБК-Україна.

Як зазначається, план виявився менш амбітним, ніж передбачалося раніше, внаслідок лобістських зусиль банківської галузі. Так, законопроект не передбачає дроблення великих банків і обмежується вимогою виділяти високоризикові операції (такі як торгівля похідними інструментами або сек'юритизація) в дочірні юридичні особи в складі групи.

Головний пункт проекту революційного закону полягає в забороні на ведення банком торгівлі на власні кошти (за зразком американського «правила Волкера»), однак, наголошується, що ця практика до теперішнього часу і так досить спрощена.

Навіть якщо угоду по даному проекту буде досягнуто між країнами - членами Європарламенту, правила вступлять в силу в кращому випадку тільки до 2017 р. - майже через десять років після початку банківської кризи в Європі. Схвалення законопроекту країнами - членами ЄС, до речі, теж досить туманно, беручи до уваги, що подібного розвитку подій виступають Німеччина та Франція, повні рішучості захищати інтереси своїх флагманських кредиторів.

Тиск з боку Берліна та Парижа може призвести до того, що фінальний закон вийде малоефективним, які передбачають безліч винятків із правил, в результаті чого він не матиме особливого впливу на діяльність ряду банківських гігантів, підозрюваних у ризикованій торгівлі.

Особливий інтерес до питання фінансової неспроможності банків, які вважаються «занадто великими, щоб збанкрутувати», з'явився в 2008 р., коли про банкрутство заявив один з провідних на той момент у світі банківських конгломератів Lehman Brothers.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%