Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Три причини для зниження процентних ставок ЄЦБ

Четвер, 06 лютого 2014 13:25

Керівництво Європейського центрального банку може знизити ставки до 10%

Минулого місяця процентні ставки Європейського центрального банку опустилися до рекордно низького рівня в 0,25%. Зараз керівництво банку зіткнулося з необхідністю подальшого стимулювання економіки. Про це пише CNN Money.

Фахівці поки не впевнені, чи стане президент банку, Маріо Драгі, очікувати позитивних економічних звітів, які за прогнозами, будуть опубліковані в березні, або почне рятувати економіку вже сьогодні.

Ось основні проблеми, з якими зіткнувся ЄЦБ:

1. Ризик дефляції

В Єврозоні спостерігається тенденція зниження інфляції. На сьогоднішній день показник дорівнює 0,7%, що набагато нижче цільового рівня (2%). Ця ситуація небезпечна дефляцією та стагнацією економіки, яка тільки почала відновлюватися після затяжної кризи і продовжує боротися з безробіттям.

2. Хиткі перспективи зростання

Аналітики стверджували, що цього року зростання глобальної економіки повинно прискоритися завдяки відновленню розвинених країн. Але останні дані з США та Європи змушують переглянути прогнози.

На цьому тижні знизився рівень виробничої активності в США, а в Європі зменшився обсяг роздрібних продажів за показниками грудня 2013р. Крім того, сповільнилося зростання китайської економіки і зменшилася кількість коштів, які Федеральна резервна система США вливає в американську економіку.

3. Волатильність ринку

Останнім часом інвестори втратили інтерес до ризикованих операцій на фондових ринках. Рівень мінливості цін на фінансові інструменти досить високий. Це змушує вкладників обережніше ставитися до капіталовкладень. Так, наприклад, казначейські облігації США та німецькі державні облігації на сьогоднішній день приносять набагато менше прибутку, ніж місяць тому.

Банки Європи перебувають в процесі реабілітації після кризи. Тривалий період волатильності ринку може змусити їх знизити обсяги кредитування населення і підприємств. Через це процес відновлення економіки може затягнутися.

Для стабілізації економіки ЄЦБ може продовжити знижувати процентні ставки до 0.10%. Також регулятор може купити пакети банківських кредитів, які були видані приватним фірмам.

Президент банку, Маріо Драгі сказав, що програма стимулювання економіки шляхом закупівлі фінансових активів, не буде введена в ЄС через невідповідність законодавчим нормам.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%