Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Найвпливовіші армії в світі

Четвер, 24 квітня 2014 14:32

Перше місце в рейтингу займають США

На сьогоднішній день в світі налічується близько десятка держав, чиї збройні сили займають вигідні позиції на міжнародній арені за чисельністю, рівнем підготовки та матеріально-технічним оснащенням. Про це повідомляє Business Insider.

Військова сила є надзвичайно важливим фактором при позначенні сфери впливу тої чи іншої держави. Так, положення країни на світовій арені багато в чому залежить від її військового потенціалу.

Нижче наведені найпотужніші армії в світі:

1. США

    

Оборонний бюджет США становить $612 млрд. Незважаючи на те, що в останні роки уряд країни скорочує витрати на армію, той обсяг коштів, які Сполучені штати витрачають на оборону, перевершує сумарні витрати всіх країн, які представлені у рейтингу.

Найбільша перевага Америки - флот, який налічує 19 авіаносців. Інші держави мають у своєму розпорядженні 12 військових кораблів цього типу, так наприклад, флот Росії володіє всього одним авіаносцем.

Ці масивні транспортувальники військових літаків дають США можливість створити військову базу в будь-якій точці земної кулі.

Крім того, в американській армії служать добре підготовлені військові, які користуються всіма сучасними оборонними технологіями. Крім цього, Америка є ядерною державою.

2. Росія

Через два десятиліття після розпаду Радянського Союзу, Росія продовжує нарощувати озброєння. Військові витрати Кремля збільшилися майже на третину з 2008р. Очікується, що через кілька років країна буде витрачати на оборону ще на 44% більше, ніж зараз. На сьогоднішній день військовий бюджет країни становить $76,6 млрд.

Готова до військових дій російська армія налічує 766 тис. чоловік фронтового персоналу. У резерві знаходитися ще 248,5 тис. Ці війська підкріплені 15,5 тис. танків, які вважаються найбільш потужними у світі.

Основним недоліком російської армії є посередня військова підготовка солдатів і знос техніки.

3. Китай

За минулий рік військові витрати Китаю виросли на 12,2%. За офіційними даними оборонний бюджет країни становить $126 млрд. Військова міць держави викликає побоювання у інших країн регіону, оскільки Китай прагне врегулювати прикордонні суперечки з Японією і Філіппінами.

У китайській армії служать 2,28 млн. військових, ще 2,3 млн. в запасі. Китай також досяг успіху в розкраданні конфіденційної інформації про військову техніку. Так, недавно спецслужби отримали секретні дані про нові винищувачі - бомбардувальники F- 35.

4. Індія

В даний час Індія витрачає на армію $46 млрд. на рік. Також країна є найбільшим у світі імпортером військової техніки.

Індія має балістичні ракети, які можуть досягти території Пакистану або більшої частини Китаю. Індійські військові мають хорошу практику у збройних конфліктах, тому що довгий час перебували в стані конфлікту з Пакистаном.

5. Сполучене Королівство

На відміну від попередніх країн, Великобританія планує зменшити розмір своїх збройних сил на 20% у період з 2010р. по 2018р., скоротивши чисельність королівського флоту і ВПС. Сьогодні оборонний бюджет країни становить $54 млрд.

Незважаючи на згортання військових програм, Великобританія розраховує на те, що продовжить займати авторитетні позиції в світі. До 2020р. Королівський флот поставить на озброєння авіаносець HMS Queen Elizabeth, який має злітну палубу площею 1,8 гектарів.

Уряд країни вважає, що завдяки хорошій підготовці бійців і відмінній техніці, Великобританія все ще має перевагу перед іншими державами.

 6. Франція

Франція урізала свої військові витрати в 2013р., скоротивши на 10% кількість робочих місць у сфері оборони для того, щоб заощадити гроші на придбання високотехнологічного обладнання. Країна витрачає $43 млрд. на рік на оборону, тобто 1,9% від ВВП. Ця сума нижче достатнього рівня, який визначає НАТО для країн-членів Альянсу.

 Незважаючи на скорочення військового бюджету, Франція як і раніше здатна продемонструвати силу. Так, військові дії країни проходили в Центрально -Африканській Республіці, Чаді, Малі, Сенегалі та інших країнах по всьому світу.

7. Німеччина

Німецька військова сила поступається економічній потужності держави. Останнім часом Німеччина почала розглядає можливість військової підтримки східноєвропейських членів НАТО. Вважається, що Німеччина найбільш активно співпрацює з іншими державами у військових питаннях. Німеччина витрачає $45 млрд. на озброєння щорічно.

Після закінчення Другої світової війни Німеччина, обмежена у військовій сфері, змушена була зайняти антивоєнну позицію. Країна почала активно виступати на міжнародній арені після розпаду Югославії. На сьогоднішній день в країні скасований обов'язковий призов в армію. Чисельність фронтового персоналу налічує 183 тис. чоловік, ще 145 тис. перебувають в запасі.

Серед інших країн, озброєння яких займає лідируючі позиції на міжнародній арені, можна відзначити Туреччину, Південну Корею, Японію і Ізраїль.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%