Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банківська система єврозони витримає не більше трьох кризових років - думка банкірів

Понеділок, 27 жовтня 2014 10:05

Європейський центробанк і банківське управління опублікували звіт

Банківська система єврозони і Євросоюзу в цілому здатна витримати нову глобальну фінансову кризу, навіть якщо він триватиме 3 роки. До подібного висновку дійшли Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Європейське банківське управління (European Banking Authority або EBA), які останній рік проводили перевірку 123 найбільших банків Європи. Про це пише Прайм.

В опублікованому сьогодні звіті констатовано, що із загальної кількості, 25 банків не пройшли тест на стійкість. 13 фінансовим установам з цієї групи потрібно в екстреному порядку збільшити свої активи на загальну суму в €10 млрд.

У найбільш скрутному становищі, за оцінкою ЄЦБ, знаходиться італійський Monte dei Paschi, якому не дістає €2,1 млрд. основного капіталу. В перелік банків, що не пройшли тести потрапили по три банки в Греції та Кіпрі, по два в Бельгії та Словенії, по одному в Німеччині, Франції, Ірландії і Португалії.

ЄЦБ дав цим 13-ти установам два тижні, щоб розробити і представити плани нарощування основного капіталу. Решта 12 банків, які не пройшли тест, вже «перебувають в процесі вирішення своїх проблем і добирають капітал на суму в €15 млрд.», - зазначив представник EBA.

У 25 банків, що не пройшли тест, недолік власного капіталу становить €25 млрд.

На думку ЄЦБ, в цілому банкам єврозони потрібно збільшити даний показник на €48 млрд. При цьому на їх балансах зараз знаходиться прострочених кредитів на €879 млрд.

Проведений третій за рахунком тест з моменту глобального кризи 2008 р. включав кілька сценаріїв, в тому числі різке падіння цін на ринку нерухомості Євросоюзу, вступ економіки ЄС в трирічний період спаду і різке зростання відсотків по кредитах. Головним показником стійкості банку було співвідношення показника його основного капіталу і всіма ризикованими активами (Tier1 Capital Ratio). При проведенні тестів він повинен був знаходитися на рівні 8%, що відповідає підвищеним вимогам до якості основного капіталу банку. Однак найбільш кризовий сценарій ЄЦБ передбачав скорочення цього співвідношення до 5,5%.

Нинішня третя за рахунком перевірка на міцність фінансової системи єврозони і Євросоюзу стала результатом створення в зоні євро Банківського союзу. З 4 листопада ЄЦБ входить до повноважень регулятора банків, що входять в зону євро. Для цього ЄЦБ було необхідно виявити найбільш проблемні банки з тим, щоб зробити необхідні кроки по санації фінансової системи ЄС.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%