Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

МВФ попередив про зниження темпів зростання світової торгівлі

Середа, 19 листопада 2014 17:36

У світовій торгівлі відбуваються довгострокові зміни

Темпи зростання світової торгівлі знижуються, в останні два роки вона зростає повільніше світової економіки в цілому. Про це свідчать матеріали дослідження МВФ і Світового банку, опубліковані в грудневому номері журналу Finance and Development (видається МВФ). Про це пише РБК-Україна.

У 2012-2013 рр. світова торгівля зростала менш ніж на 3%. Це повільніше, ніж зростання всієї світової економіки, йдеться в статті. За даними МВФ, в 2012 році світовий ВВП зріс на 3,2%, а в минулому році - 3%. Для порівняння, довгострокові середні темпи зростання світової торгівлі у докризові роки досягали 7,1%. У попередній раз ситуація, коли темпи зростання світової економіки випереджали зростання глобальної торгівлі, відзначалася чотири десятиліття тому.

Нинішнє уповільнення світової торгівлі, швидше за все, є результатом структурних, а не циклічних причин. Тобто справа не тільки в світову фінансову кризу та її наслідки, які можуть з часом усунутися самі собою, а в довгострокових, корінних змін у глобальній торгівлі. На користь цього припущення свідчить, наприклад, те, що в 2000-е роки залежність обсягів торгівлі від загальносвітового доходу (довгострокова еластичність торгівлі з доходу) знизилася порівняно з попереднім десятиріччям до рівнів 1970-х - початку 1980-х. Якщо в 1990-е збільшення доходів на 1% вело до збільшення обсягів торгівлі на 2,2%, то вже в 2000-е зростання доходів на 1% давав лише 1,3% приросту до торгівлі.

Іншими словами, світова торгівля зростає повільними темпами не лише за "Великої рецесії", але й тому, що вона перестала активно реагувати на зростання доходів, наголошується в документі.

Інше доказ структурного характеру уповільнення темпів зростання світової торгівлі - стабільний рівень співвідношення частки імпорту до ВВП в найбільших економіках світу. Наприклад, для США і КНР воно майже не змінюється з 2005 р.

Автори статті особливу увагу приділили саме Китаю - його інтенсивний економічний розвиток призводить до структурних змін у всій світовій торгівлі. Наприклад, в загальному експорті з КНР рівень імпортної проміжної продукції (деталі та компоненти) знизився з 60% до нинішніх 35%. Автори підкреслили, що Пекін не відмовляється від глобалізації, скоріше мова йде про комбінації ряду факторів. До них вони віднесли, наприклад, поліпшення транспортної інфраструктури усередині КНР.

Тепер підприємства, які знаходяться в прибережних зонах, воліють замовляти матеріали і комплектуючі всередині країни, тому що це вигідніше, ніж купувати їх з-за кордону. Ця тенденція негативно позначається на світовій торгівлі, але не свідчить про скорочення торгівлі як такої.

Як визнають автори статті, частина економістів передбачає, що причини цього явища носять все ж циклічний характер. В основному, уповільнення світової торгівлі пояснюють економічною кризою Євросоюзу. На його частку припадає до третини всіх обсягів світової торгівлі (торгівля між країнами-учасницями ЄС враховується в показниках як міжнародна).

З початком фінансових проблем у єврозоні в 2012 р. імпорт валютного блоку знизився на 1,1%, а в 2013 р. зріс лише на 0,3%. Таким чином, стверджують експерти, варто ЄС остаточно впоратися зі своїми фінансовими складнощами, як темпи зростання світової торгівлі неминуче зростуть.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%