Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На рахунках Ватикану виявили невраховані сотні мільйонів євро

П'ятниця, 05 грудня 2014 09:22

Гроші не згадані в документах і фінансових звітах

Міністр економіки Ватикану кардинал Джордж Пелл розповів про виявлення «сотень мільйонів» євро на рахунках різних підрозділів Ватикану, які жодним чином не були відображені в офіційній документації держави. Про це пише РБК-Україна.

«Треба зазначити, що Ватикан не має проблем із грошима - ми цілком здатні оплачувати свої витрати і володіємо значними активами та інвестиціями», - розповів Пелл. «Ми виявили, що ситуація куди краще, ніж може здатися з боку - на рахунках ряду підрозділів були виявлені сотні мільйонів євро, які не згадувалися у документах і фінансових звітах», - пояснив він.

Пелл зазначив, що присутність даних коштів на рахунках католицької церкви не свідчить про будь-яку підозрілу або незаконну діяльність. Тривалий час підрозділи Ватикану «майже самостійно» розпоряджалися власними фінансами і робили це «за давно відпрацьованими схемами». «Мало хто відчував бажання розповісти стороннім про своє фінансове становище, якщо тільки не була потрібна допомога з боку. Визначити точний стан фінансів було практично неможливо», - пояснив він.

Пелл, який раніше працював у Сіднеї, був переведений до Рима відповідно до вказівок Папи Римського Франциска. Його призначення є новою ерою у фінансовій політиці Ватикану. З 1 січня всі підрозділи міста-держави повинні будуть запроваджувати у себе «ефективну і обґрунтовану фінансову політику», а також звітувати про своє фінансове становище відповідно до міжнародних стандартів.

З моменту обрання Франциска на папський престол у Ватикані відбулися значні зміни, що стосуються в тому числі й управління фінансами, спрямовані на прозорість розподілу коштів та запобігання відмивання грошей. За словами самого Пелла, зміни «йдуть повним ходом», і повернутися до «старих недобрих часів» у Ватикану вже не вийде.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%