Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Білорусі планують стягувати податок за дармоїдство

Середа, 14 січня 2015 11:42

У Білорусі планують ввести збір з безробітних громадян. Про це повідомляється з посиланням на заступника голови адміністрації президента Валерія Міцкевича, пише Lenta.ru.

Такий захід міститься в проекті президентського декрету про стимулювання зайнятості. Збір планується стягувати з працездатних громадян, які офіційно ніде не працюють, не платять податки і, відповідно, не беруть участь у фінансуванні держвидатків.

Розмір внеску складе 20 базових величин (1 базова величина складає 180 тисяч білоруських рублів або близько 12 доларів). Виплачувати його, якщо декрет буде прийнятий, безробітні повинні будуть один раз на рік. За ухилення від сплати буде передбачена адміністративна відповідальність.

У документі також позначать категорії громадян, які через недієздатність або з інших причин будуть звільнятися від сплати податку. Як підкреслив Міцкевич, введення подібного збору не є легалізацією таких явищ як незаконна підприємницька діяльність, коли людина працює і заробляє, але не платить податки.

Як уточнив президент республіки Олександр Лукашенко, сам декрет про стимулювання зайнятості громадян спрямований на громадян, які не платять податки в бюджет.

«Вони, може, десь і працюють на себе, але не на державу ... Проект декрету повинен бути абсолютно адекватний складається в цій сфері обстановці. Не треба нічого боятися. Дармоїди, ледарі повинні працювати. Хто не платить податки - повинен платити. Це нормальна, цивілізована норма», - заявив президент.

Проект декрету обговорювалося 13 січня на нараді у президента. За підсумками обговорення Лукашенко доручив доопрацювати документ протягом місяця.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%