Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Європейський центробанк запустив дворічну програму кількісного пом'якшення на €1,1 трлн

Четвер, 22 січня 2015 17:22

Європейський центральний банк запустив програму кількісного пом'якшення на €1,1 трлн. Програма буде діяти до вересня 2016 року, оголосив 22 січня глава ЄЦБ Маріо Драгі, пише РБК-Україна, з посиланням на прес-службу банку.

Таким чином, загальний обсяг ліквідних коштів, який надійде в європейську економіку, складе €1,1 трлн. ЄЦБ викуповуватиме тільки боргові облігації з інвестиційним рейтингом. Придбані ЄЦБ облігації будуть мати термін погашення від 2 до 30 років. Однак для держав, які отримували допомогу від ЄЦБ і МВФ, будуть передбачені окремі вимоги, які будуть поширюватися на грецькі облігації.

Механізм викупу облігацій, розроблений ЄЦБ, передбачає, що основна частина придбаних їм цінних паперів буде здійснюватися національними центральними банками. Це порахували поступкою ЦБ ФРН - Бундесбанку, який послідовно виступав проти «кількісного пом'якшення» ЄЦБ. Таким чином, Бундесбанк та інші центробанки зможуть вибирати, які саме цінні папери вони будуть купувати. Решта 20% цінних паперів буде купувати безпосередньо ЄЦБ. Це дозволить розподілити ризики між усіма учасниками єврозони.

Драгі заявив, що члени правлячого ради ЄЦБ одноголосно схвалили необхідність запуску повноцінного «кількісного пом'якшення».Однак початок «кількісного пом'якшення» саме зараз було підтримано лише «істотним більшістю». Глава ЄЦБ підкреслив, що ця більшість була настільки переважаючим, що це питання не виносилося на голосування. Як підкреслив Драгі, програма буде діяти до тих пір, поки в єврозоні не настане «стабільна інфляція».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%