Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанські банки продовжили перехід в онлайн (інфографіка)

Середа, 28 вересня 2016 19:19

Казахстанці подвоїли активність в онлайн-покупках в поточному році. За 7 місяців 2016 кількість транзакцій через інтернет-ресурси зросла у 2 рази до 16,7 мільйонів, повідомляє Ranking.kz.

Банки розгортаються в бік нового перспективного сегменту платоспроможної аудиторії - казахстанців, які активно використовують мережу Інтернет. Якщо на початку 2010-х пропозиції по інтернет-банкінгу для роздрібних споживачів мали менше десятка банків, то зараз 23 БВУ із 34 пропонують своїм клієнтам можливість безготівкової оплати своїх рахунків і покупок через інтернет-ресурси.

Така стратегія вже показує результати - за 7 міс. 2016 років через інтернет-ресурси банків було проведено 16,7 мільйонів транзакцій. Кількість транзакцій в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла у 2,2 рази.

У поточному році в місяць в середньому проводиться 2,4 млн транзакцій по безготівковій оплаті через Інтернет.

З ростом популярності інтернет-банкінгу серед казахстанців збільшується і середній чек платежу. Протягом січня-липня поточного року середній розмір онлайн-платежу становив 8,1 тис. тенге. Роком раніше цей показник був на рівні 5 тис. тенге, за рік рівень зріс на 62%.

Загальний розмір ринку роздрібного онлайн-банкінгу оцінюється у 136,7 млн ​​тенге (сума транзакцій через інтернет-ресурси за 7 міс. 2016), або у 3,6 рази більше обсягу роком раніше.

Інтернет-банкінг для фізичних осіб пропонують 23 БВУ з 34. Наявність мобільного застосування - у 14 БВУ.

Найнижчу вартість за оплату послуг та внутрішній переказ на користь іншого клієнта банку за допомогою інтернет банкінгу вказують Сбербанк, Банк ХоумКредіт, Kaspi bank, Банк Астани і Capital Bank. Найбільша кількість оплачуваних послуг - у Ощадбанку, Банку Центркредит, Kaspi, Банк ВТБ.

Можливість онлайн відкриття депозиту присутня у 4 БВУ: Сбербанк, Altyn Bank, Казкоммерцбанк, Євразійський банк. Номінальна ставка за депозитом - до 14% по всіх продуктах.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%