Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Роснефть» і Statoil не знайшли нафти в Охотському морі

Четвер, 29 вересня 2016 09:36

«Роснефть» і Statoil, які пробурили дві розвідувальні свердловини на шельфі Охотського моря, нафти в них не знайшли, повідомляє РБК з посиланням на «Ведомости».

Спільне підприємство «Роснефти» і норвезької Statoil, пробуривши свердловини на двох ділянках шельфу в Охотському морі, не виявило в них нафти. Про це повідомляють «Ведомости» з посиланням на обізнані з ситуацією джерела.

Обидві свердловини (на ділянках Лисянський і Магадан-1) дали воду, сказав один зі співрозмовників видання. При цьому він підкреслив, що свердловини були пробурені в кращих місцях. За його словами, в продовженні буріння зазначених свердловин «сенсу особливого немає». Представник «Роснефти» дану інформацію виданню не прокоментував.

У той же час геолог великої нафтогазової компанії в бесіді з виданням зазначив, що унікальні родовища «рідко відриваються з першої свердловини». У світовій практиці бували випадки, коли бурили до 70 сухих свердловин, але в підсумку все-таки вдавалося відкрити родовище, згоден геолог іншої компанії.

Угоду про співпрацю «Роснефть» і Statoil підписали у 2012 році. Частка Statoil в проекті становить 33,33%, фінансування геологорозвідки на ділянках повністю лежить на норвежцях. Як писав «Коммерсантъ», у 2012 році Statoil оцінювала вартість однієї свердловини на магаданському шельфі у $ 100-150 млн. У скільки насправді коштували свердловини, співрозмовники «Ведомостей» не знають. Про те, що на шельфі Охотського моря стартувало буріння свердловин, «Роснефть» повідомила на початку літа 2016 року.

28 вересня директор департаменту ліцензування та контролю за надрокористування «Роснефти» Олександр Жаров повідомив, що продовжити буріння на шельфі партнери планують не раніше 2019-2020 року. За його словами, в даний час матеріали за двома свердловинами обробляються і будуть оцінені до кінця року, комплексну оцінку проекту планується завершити до середини 2017 року.

На думку аналітика «Сбербанк CIB» Валерія Нестерова, слова якого наводять «Ведомости», рішення пробурити третю свердловину тільки у 2019 році говорить про те, що результати першого буріння розчарували партнерів і вони беруть паузу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%