Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Клінтон представить план по врегулюванню юридичних аспектів ситуації з Wells Fargo

Понеділок, 03 жовтня 2016 09:44

Кандидат у президенти США Хілларі Клінтон має намір 3 жовтня подати план по врегулюванню юридичних аспектів ситуації з банком Wells Fargo, повідомляє RNS з посиланням на Reuters.

Зокрема, він стосується захисту споживачів у разі правових суперечок. Клінтон має намір закликати конгрес США наділити Федеральну комісію з торгівлі, Федеральну комісію з питань зв'язку та міністерство праці повноваженнями обмежувати використання застережень про арбітраж у споживчих, трудових і антимонопольних угодах, уточнює агентство.

8 вересня регулятор і прокуратура Лос-Анджелеса оголосили про досягнення з банком врегулювання щодо відкриття 2 млн рахунків від імені клієнтів без узгодження з ними. Воно обійшлося Wells Fargo у $ 190 млн.

20 вересня в ході слухань у банківському комітеті Сенату сенатор від Массачусетса Елізабет Уоррен закликала генерального директора банку Джона Стампф піти у відставку.

22 вересня Стампф вийшов зі складу консультативної ради ФРС (Federal Advisory Council). У консультативну раду входять представники комерційних банків з кожного округу ФРС. Вони виступають в якості радників ФРС з економічних і банківських питань.

24 вересня стало відомо, що колишні співробітники Wells Fargo подали на нього в суд, вимагаючи $ 2,6 млрд (або більше) для тих його працівників, які намагалися досягти завищених орієнтирів з продажу без шахрайства, але були знижені на посаді, звільнено або змушені піти у відставку.

«Wells Fargo звільняв або знижував на посаді співробітників, які не могли виконати нереалістичні квоти, в той же час заохочуючи тих, хто виконував такі квоти з використанням фіктивних рахунків», - наголошується в позові, поданому до Верховного суду Каліфорнії.

Позивачі звинувачують Wells Fargo в незаконних бізнес-практиках і невиплаті зарплат, компенсацій за переробки і штрафів відповідно до законів Каліфорнії. Прес-секретар банку відмовився від коментарів з приводу поданого позову. Всього банк звільнив 5300 співробітників за відкриття фіктивних рахунків.

26 вересня міністр праці Томас Перес написав в листі Елізабет Уоррен у відповідь на складений нею та іншими конгресменами запит, що міністерство праці США проведе перевірку всіх звинувачень проти Wells Fargo, в тому числі щодо виплати зарплат і кількості робочих годин.

В цей же день, 26 вересня, акціонери Wells Fargo звинуватили керівництво банку в тому, що воно обманювало їх відносно своєї моделі продажу фінансових продуктів: відкриття неавторизованих рахунків створило враження успіху проведеної стратегії. Вони також поклали на керівництво Wells Fargo провину за падіння котирувань. Відповідний позов поданий до федерального суду Сан-Франциско.

На думку акціонерів, гендиректор банку Джон Стампф обманював їх і в липні, коли стало відомо про відставку Керрі Толстедт, яка очолювала сегмент Community Banking. «Стампф приховав той факт, що компанія виявила значні випадки незаконної активності і навіть шахрайства в сегменті Community Banking в рамках свого розслідування», - зазначив в позові акціонер Гері Хефлер.

Прес-секретар Wells Fargo Оскар Суріс відмовився коментувати цей позов.

27 вересня Стампф відмовився від акцій на $ 41 млн і, тимчасово, від своєї зарплати. Толстедт позбулася акцій на $ 19 млн. Банк також заявив, що вона не отримає вихідної допомоги і не реалізує свої опціони на акції, поки йде розслідування. Ні Стампф, ні Толстедт не отримають бонуси за 2016 рік.

28 вересня Каліфорнія, найбільший в США емітент муніципальних бондів, відмовилася від допомоги Wells Fargo в андеррайтингу своїх боргових зобов'язань і обслуговуванням банківських трансакцій. Це рішення вступило в силу негайно і буде діяти 12 місяців.

У разі, якщо банк не піде на зміну своїх практик, слід чекати «повне і безстрокове» припинення відносин з ним, підкреслив глава фінансового відомства штату Джон Чіанг.

Крім того, він оголосив про припинення інвестицій в цінні папери Wells Fargo. Банк виступав ведучим андеррайтером п'яти з останніх 13 емісій облігацій Каліфорнії в цьому році. За даними Bloomberg, в першому півріччі Wells Fargo обслуговував продаж штатом цінних паперів на $ 3,9 млрд, або 11% загального обсягу їх випуску.

Його прес-секретар Габріель Боймер сказав у відповідь, що банк «дивно» працював зі штатом протягом 17 років.

28 вересня голова Федеральної корпорації страхування депозитів (FDIC) у 2006- 2011 роках Шейла Бейр, яка зіграла одну з ключових ролей у боротьбі з фінансовою кризою 2008- 2009 років, а нині займає пост президента Коледжу Вашингтона, заявила, що не вважає, що гендиректор Wells Fargo Джон Стампф повинен піти у відставку. «Те, що сталося - погано, проте в Wells Fargo працює багато хороших людей. Це хороша франшиза. Це цінна франшиза, - заявила Бейр CNBC. - Тому, як я думаю, потрібно оцінювати ситуацію в цілому».

На її думку, якщо спочатку регулятори реагували на проблему недостатньо активно, то зараз «маятник хитнувся в інший бік». Бейр вважає неможливим порівняння проблем Wells Fargo з кризою 2008 року, оцінюючи їх набагато скромніше подій, що послідували за крахом Lehman. Вона допускає, що гнів проти банку виявився настільки яскравим просто тому, що люди в стані зрозуміти, в чому його неправота - на відміну від ситуації з забезпеченими іпотекою цінними паперами.

29 вересня в ході слухань в комітеті з фінансових послуг Палати представників демократка Максін Уотерс назвала допущені банком порушення «одними з найбільш кричущих, бачених нами після кризи вилучень по заставних». Після слухань вона заявила про свій намір внести пропозицію про дроблення Wells Fargo.

Республіканець Джеб Хензарлінг, який очолює цей комітет, підкреслив, що втратив довіру до Wells Fargo і шкодує, що взяв у ньому іпотечну позику. В ході слухань Стампф знову зіткнувся з закликом піти у відставку.

За підсумками торгів 30 вересня акції Wells Fargo подешевшали на 0,23% - до $ 44,28. Капіталізація банку складає $ 218,78 млрд.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%