Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росія призупиняє угоду з США про утилізацію плутонію

Понеділок, 03 жовтня 2016 13:14

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про призупинення дії угоди з США про утилізацію плутонію через недружні дії Вашингтону. Відповідний документ в понеділок опублікований на офіційному порталі правової інформації - повідомляє РІА Новини.

«Зупинити дію угоди між урядом Російської Федерації і урядом Сполучених Штатів Америки про утилізацію плутонію, заявленого як плутоній, який не є більш необхідним для цілей оборони, поводження з ним та співробітництва в цій галузі», - йдеться у документі.

Згідно з указом, таке рішення викликане «виникненням загрози стратегічної стабільності в результаті недружніх дій США щодо РФ», а також нездатністю США забезпечити виконання прийнятих зобов'язань по утилізації надлишкового збройового плутонію».

В указі зазначається, що цей збройовий плутоній в РФ не буде використаний для виготовлення ядерної зброї або інших ядерних вибухових пристроїв, для досліджень, розробок, проектування або випробувань, пов'язаних з такими пристроями або для будь-яких інших військових цілей.

У квітні нинішнього року, виступаючи на медіафорумі Загальноросійського народного фронту, Путін повідомив, що США, на відміну від Росії, не виконують свої зобов'язання зі знищення збройового плутонію, зберігаючи за собою його поворотний потенціал.

«Ми підписали відповідну угоду і домовилися про те, що цей матеріал знищуватимуть певним способом, а саме - промисловим, для цього потрібно було побудувати спеціальні підприємства. Ми свої зобов'язання виконали, ми це підприємство побудували. Наші американські партнери - ні», - сказав тоді президент Росії.

«Більш того, зовсім недавно вони оголосили про те, що вони припускають знищувати відпрацьоване ядерне паливо, високозбагаченого, не тим способом, про який ми домовилися ... А іншим, розбавляючи його і утилізуючи десь в певних ємностях. Це означає, що вони зберігають за собою так званий поворотний потенціал, тобто його можна витягти, переробити і знову перетворити у збройовий плутоній», - зазначив Путін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%