Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Про що домовилися Назарбаєв і Путін в Астані

Середа, 05 жовтня 2016 12:45

Росія готова допомогти Казахстану в реалізації відразу декількох проектів, які спочатку Казахстан мав намір виконати самостійно - повідомляє informБЮРО.

XIII Учасниками Міжрегіонального форуму співробітництва Казахстану і Росії, який пройшов в Астані, 900 стали бізнесменів з двох країн. Причому 400 підприємців представляли Росію.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зазначив, що є близько 60 спільних проектів загальною вартістю близько 20 млрд доларів.

Скорочення товарообігу.

За останній рік товарообіг між Казахстаном і Росією відчутно знизився. Глави двох країн у зв'язку з цим висловили свою стурбованість.

Нурсултан Назарбаєв заявив, що це скорочення пов'язано із зовнішніми факторами: санкціями щодо Росії, зниженням вартості біржових товарів між двома країнами.

Зараз в Казахстані, за словами Нурсултана Назарбаєва, створюються всі умови для іноземних інвестицій, в тому числі і для російського бізнесу. Причому закріплено це все законодавчо.

«У нас зараз діють понад шість тисяч спільних підприємств з бізнесменами Росії, реалізуються багато двосторонніх інвестиційних проектів ... Проте, ми цілеспрямовано формуємо загальні правила гри, зрозумілі для всіх виробників та інвесторів. Вкладаючи в економіку Казахстану, російський бізнес буде знаходитися майже в домашніх для себе умовах. Ми це зробимо», - заявив Назарбаєв.

Путін, у свою чергу, привів свої доводи щодо зниження товарообігу між Казахстаном і Росією. Пояснив він це кон'юнктурними чинниками, нестабільністю глобальних ринків, коливаннями валютних курсів в умовах волатильності цін на сировину. Визнав Володимир Путін і проблеми, що виникають на кордоні двох країн.

«Послідовно усуваємо обмеження, що перешкоджають руху товарів, послуг, капіталів і робочої сили. Але їх ще багато. Вчора зустрічався з представниками російського бізнесу в Оренбурзі. Є речі, які ми вважали давно усунутими. Це чисто інфраструктурні речі, пов'язані з рухом цих самих товарів, послуг і капіталів. Елементарні речі, пов'язані з переходом кордону. Здавалося б, у нас і кордоні то немає. Ні, все-таки, виявилося, вони існують, і обмеження існують, в тому числі інфраструктурні обмеження», - пояснив президент Росії.

Приватизація державних підприємств.

Бізнесмени з Росії зможуть безперешкодно купувати казахстанські підприємства. Нурсултан Назарбаєв особисто запросив їх взяти участь у приватизації.

«Ми приступили до етапу масштабної приватизації. Мета - держава залишить собі не більше 30%. В конкурентне середовище віддається близько 800 державних підприємств на загальну суму близько 10 млрд доларів. Продаж здійснюється різними способами - від організації аукціонів до прямих адресних продажів стратегічним інвесторам. Сподіваюся, що російські організації візьмуть в ній активну участь», - заявив Назарбаєв.

Відзначимо, що Володимир Путін поки ніяк не відреагував на цю пропозицію.

Оподаткування.

Казахстан є привабливою країною для іноземних інвестицій. На законодавчому рівні іноземним бізнесменам зроблені податкові послаблення. Правда, тільки в тих галузях, які вважаються пріоритетними. Це нафтопереробна, нафтогазоагрохімія, чорна та кольорова металургія, харчова промисловість, автопром, електротехнічне автомобілебудування.

«У нас ліберальний податковий режим. За показником оподаткування в рейтингу Світового банку Казахстан займає 18 місце серед 187 країн. Скажу, що Росія займає 47 місце. Хоч в чомусь же ми повинні бути (попереду - Авт.)», - зазначив, посміхаючись, Нурсултан Назарбаєв на XIII Міжрегіональному форумі Казахстану і Росії в Астані. Зал підтримав жарт Назарбаєва схвальним гулом.

Міжнародна виставка «Астана ЕКСПО-2017».

Це вже стало традицією, коли високопоставлених гостей Нурсултан Назарбаєв особисто запрошує на міжнародну виставку «Астана ЕКСПО-2017». Бізнесмени та чиновники з Росії не стали винятком. В рамках форуму для них провели екскурсію по території виставки. Ті, хто не побував на самому будмайданчику, як Володимир Путін, переглянули презентацію проекту.

«У наступному році Астана стане майданчиком для проведення міжнародної спеціалізованої виставки« ЕКСПО-2017» Багато хто з вас (звернення до російської сторони - Авт.) вчора-сьогодні відвідали її територію. Будівництво на стадії завершення. Вже почався процес розподілу виставкових площ. В ній (виставці - Авт.) планують взяти участь понад 100 країн, включаючи Росію, 18 міжнародних організацій, провідні світові компанії, з якими вже досягнуті домовленості. Запрошуємо російські компанії продемонструвати світовій спільноті свої передові технології і розробки. Тема виставки - «Нова енергетика», - анонсував Нурсултан Назарбаєв майбутню грандіозну подію для представників російського капіталу і держпідприємств.

Володимир Путін заявив, що казахстанська сторона виконала великий обсяг роботи для того, щоб виставка відбулася в Казахстані. Крім того, він заявив, що Росія готова допомогти в її організації.

«Ми побачили, яка велика робота зроблена казахстанськими організаторами. Я хочу запевнити вас, шановний Нурсултан, що Росія прийме найактивнішу участь в цій масштабній міжнародній виставці і готова стати співорганізатором понад 100 заходів», - завив президент Російської Федерації Володимир Путін в ході XIII Форуму міжрегіональної співпраці Казахстану і Росії.

Двосторонні угоди.

Глави двох держав підписали акт «Про спільні дії на 2016-2017 роки». Перед самим форумом Путін і Назарбаєв провели зустріч у вузькому форматі, де обидва президенти відзначили важливість заходу для розвитку транспортно-логістичної інфрастурктури регіону.

«Необхідно створити всі умови для кардинального збільшення обсягів вантажоперевезень і в першу чергу - транзиту. Потрібно оптимізувати адміністративні процедури, у взаємній торгівлі необхідна максимальна прозорість процедур і простота оформлення. Також піднімалися питання доступу до російської транспортної інфраструктури. У зв'язку з цим відповідним державним органам важливо вирішити зазначені питання на взаємовигідній основі», - сказав Президент Казахстану.

Всього в рамках форуму сторони уклали близько 20 угод на суму 3 млрд доларів.

Так, машинобудівний дивізіон держкорпорації «Росатом» - АТ «Атоменергомаш» та АТ «Нацкомпанія «Казахстан інжиніринг» домовилися про розвиток двостороннього співробітництва. Підписано меморандум про взаєморозуміння в області ядерно-паливного циклу.

Підписано угоду між двома країнами щодо збереження екосистеми басейну транскордонної річки Жайик (Урал).

На полях форуму укладені меморандуми АТ «НК« Астана ЕКСПО-2017» з керівниками Омської, Тюменської, Астраханської, Свердловській і Оренбурзької областей, республік Алтай і Татарстан.

Запропоновано створити в рамках ЄврАзЕС і єдиний повітряний простір із загальної аеронавігації, загальними вимогами до перевізників і рівними тарифами. Зокрема, планується запустити прямі рейси з Астани в Челябінськ. Акім Астани Асет Ісекешів заявив про необхідність зв'язати Астану авіасполученням з іншими великими містами Росії перед проведенням міжнародної виставки ЕКСПО-2017.

Зроблено важливий крок і на шляху співпраці АТ «КТЖ» і ВАТ «РЖД». Зокрема, підписано угоду між АТ КТЖ Експрес і ТОВ «Коалко Девелопмент» про реалізацію інфраструктурного проекту «Центральний сухий порт» в міському окрузі Домодєдово Московської області. Цей транспортний хаб до 2024 року повинен буде обробляти 400 тис. контейнерів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%