Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чому General Electric відмовилася від фінбізнесу?

Середа, 12 жовтня 2016 13:29

General Electric (GE) входить до числа гігантів американського бізнесу, які досить сильно постраждали під час фінансової кризи 2007-08 рр. Багатогалузевій корпорації довелося звернутися до уряду за терміновою фінансовою допомогою у 2008 році - повідомляє Вести Економіка.

У відповідь на це вона зменшила свій кредитний підрозділ, GE Capital. Але регулятори, тим не менш, не були задоволені.

У 2013 р GE Capital був присвоєний статус «системоутворюючої фінансової організації» (SIFI), тобто досить великий і може становити ризик для глобальної фінансової системи. Цей статус поклав дорогий тягар нормативно-правовій відповідності та спонукав главу GE Джеффрі Іммельт оголосити у 2015 р про ліквідацію більшої частини фінансового підрозділу протягом трьох років.

Але в дивовижній корпоративної трансформації він випередив свій власний графік. Передача Wells Fargo глобального бізнесу по фінансуванню оборотних коштів на цьому тижні означає, що GE продала $ 193 млрд «залишків чистих інвестицій», або ENI (скоригованої цифри активів), включаючи більше 25 фінансових «дочок», в останні 18 місяців.

На це пішло в цілому майже десять років. Але сьогодні можна констатувати, що GE - майже колишній банк. Як обіцяв Іммельт в минулому році, підрозділ також став набагато простішим. У червні з нього було знято статус SIFI.

Кредитування скоротилася на 85% в порівнянні з піковим показником 2008 р, і тепер основний фокус підрозділу - промислова діяльність корпорації. Його залежність від короткострокового фінансування зменшилася на 86%, зазначає британський журнал The Economist.

Рішення GE вийти з сектора фінансових послуг (який тягнув вниз всю групу) було, без сумніву, правильним. З тих пір як в минулому році Іммельт зробив заяву, ціни на акції GE випереджають індекс Dow Jones приблизно на 12%, що багато в чому пояснюється надією на те, що корпорація поверне «більш $ 90 млрд» акціонерам в трирічний ліквідаційний період, з яких приблизно $ 50 млрд буде у формі викупу акцій - однієї з наймасштабніших програм американського бізнесу.

Переорієнтація на промислову діяльність, на яку припадає понад 80% прибутку (в порівнянні з 60% в 2008 р), повинна відповідно до очікувань підвищити прибутковість акцій GE. Однак найбільше виграють від продажу активів GE її старі фінансові конкуренти (включаючи Wells Fargo і Marmon, що належать Berkshire Hathaway), які тепер можуть збільшити частку на ринку.

Чверть проданих активів виявилися поза досяжністю регулятора, так як потрапили в руки небанківських кредитних організацій і приватних інвестиційних фондів. Це зменшує концентрацію активів в рамках SIFI, але навряд чи підвищить конкуренцію. Так, Blackstone, найбільша в світі приватна інвестиційна компанія, придбала глобальну нерухомість і боргові зобов'язання на суму $ 25 млрд.

Розгалужений і одного разу прибутковий фінансовий підрозділ GE був хорошою приманкою для інвесторів у 1980-х рр. Але пізніше воно стало справжнім лихом, і Іммельт, який очолив корпорацію в 2001 р, заслуговує на похвалу за ефективну ліквідацію непрофільного бізнесу. Його нова мета - перетворити GE в «першу в світі цифрову промислову компанію» - як мінімум не принесе різких злетів і падінь.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%