Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерти радять казахстанцям продавати свої квартири зараз

Четвер, 13 жовтня 2016 11:28

Ціни на житло в Казахстані будуть знижуватися і далі. Тому ріелтори радять громадянам, які збираються продавати свої квартири, робити це зараз, повідомляє NUR.KZ.

За словами президента Федерації нерухомості Єрмек Мусрепова вторинний ринок перенасичений: є пропозиція, але немає попиту.

При цьому одні банки перестали видавати іпотеку, інші посилили умови. Через що рівень іпотечних кредитів - «нульовий», говорить Мусрепов.

«Попит падає. Зараз ми знаходимося в стані стагнації, ринок нерухомості швидше мертвий, ніж живий. Вартість буде знижуватися і той, хто хоче продати нерухомість, йому треба продавати, той, хто купує, в принципі за ті ж гроші він може придбати в подальшому», - каже Єрмек Мусрепов.

У свою чергу, столичні агентства нерухомості не рекомендують поспішати з покупкою квартир. Оскільки ринок ще не досяг дна, вважає Марат Якупов. Він, зокрема, не згоден з думкою про недоступність іпотечних позик.

За його інформацією, через низький доходу, казахстанці в основному беруть житло через банки.

За даними гравців ринку, середня ціна за квадратний метр в Астані - тисячу сто доларів. І в нинішніх умовах, купуючи квартиру за готівку, клієнт може отримати хороші знижки, зазначив експерт.

«Зараз краще почекати, тому що ціни будуть падати, зараз навіть вигідно гроші покласти в банк, в тенгових депозитах дуже хороші відсотки. З купівлею, я думаю, треба почекати, коли ще буде дно. Але все одно рух йде. Люди купують, 60% йде іпотека», - радить Марат Якупов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%