Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Доба в Капотне. Будні нафтопереробного заводу

П'ятниця, 14 жовтня 2016 11:38

Будь-який НПЗ у світі неминуче впливає на навколишнє середовище, впливаючи на повітря, грунт і водойми. Сучасні технології дозволяють мінімізувати негативний ефект. В ході модернізації на заводі старі установки змінюють на нові заради підвищення екологічної безпеки та якості нафтопродуктів - пише Forbes.RU. За період 2011-2015 років обсяг шкідливих речовин, що надходять в атмосферу від Московського НПЗ в Капотне, знизився на 36%. Побудовано нові очисні споруди, ступінь очищення стічних вод зросла до 95%. Зараз на НПЗ працюють 2100 осіб. Перша зміна кожного нового дня заступає в 00:00, наступна - о 08:00, третя - о 16:00.

Завод забезпечує близько 40% потреб Московського регіону в нафтопродуктах. У 2015 році з 11 млн т нафти НПЗ виробив 2,68 млн т бензину, 2 млн т дизпалива, 2,93 млн т мазуту та 644 200 т авіагасу. Влітку попит на паливо вище, ніж в холодну пору року, тому потужності НПЗ зазвичай повністю завантажені.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

Площа Московського НПЗ становить 2 860 000 кв. м, або 400 футбольних полів.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

Московський НПЗ в цьому році відзначив 78-річчя. «Газпром нафта», власник заводу, вклала в модернізацію в 2011-2015 роках 75 млрд рублів.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

Перш ніж потрапити на територію заводу, відвідувач проходить інструктаж з техніки безпеки тривалістю близько 45 хвилин і отримує повну екіпіровку: каску, черевики, окуляри, спецодяг та газорятувальний комплект.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

Взимку працівникам заводу видають утеплені куртки, комбінезони та зимове взуття. Також екіпірування може включати в себе навушники, рукавиці, захисні маски, сигнальні жилети, страхувальні троси.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

Перерва на обід у операторів установок триває 30 хвилин. При кожній установці є маленька їдальня в двох кроках від комп'ютерів, за якими сидять оператори.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

З продуктів переробки нафти (нафтошламів) Московський НПЗ тепер робить землю для клумб і парків. Поки така земля використовується тільки на території заводу.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

Одна нова установка може замінити шість старих, а працювати на ній буде в рази менше людей. В основному все виробництво автоматизовано.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

На цій установці нафту очищають від води і домішок, а також розділяють на фракції для подальшого виробництва бензину, авіагасу і дизельного палива.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

По цих трубах компоненти палива йдуть на фінальне змішання для отримання бензину «Євро-5». Завод виробляє тільки саме екологічне паливо з 2013 року.

Фото Кирилла Овчинникова для Forbes

Взимку на НПЗ йде ремонт і роботи по збільшенню потужностей. Такі роботи пройдуть у січні - травні 2017 року, в результаті потужність установки каталітичного крекінгу (дозволяє переробляти нафтові фракції в високооктановий бензин, легкий газойль) виросте на 20%, збільшиться глибина переробки нафти, зросте виробництво світлих нафтопродуктів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%