Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані з'явився сайт для пайовиків

П'ятниця, 14 жовтня 2016 12:37

Вчора в ході колегії генпрокуратури в Астані було офіційно презентовано веб-портал, покликаний запобігти новим факти шахрайства в пайовому будівництві, - Криша.kz. Глава відомства Жакіп Асанов заявив, що проект вже запущений і користувачі можуть дізнатися там про всі компанії, які мають право продавати квартири в споруджуваних об'єктах.

На сайті дійсно розміщена корисна інформація у вигляді пам'ятки для потенційних пайовиків, кілька роликів і бібліотека законів і нормативних актів про пайове будівництво, призначені для масового тиражування.

Однак кореспонденти «Крыши», протестувавши цей ресурс, прийшли до висновку, що сайт недопрацьований. Так, в найголовнішому розділі «Житлові комплекси» розміщені «тестові» дані неіснуючих фірм, які спочатку спантеличили навіть обізнаних у справах будівництва співробітників. Більш того, один і той же список ЖК представлений у всіх зазначених там регіонах.

Розробникам варто було б врахувати, що відвідувачів ресурсу такі відомості вводять в оману або, що ще гірше, народною довірою до сайту і інформації держструктур можуть скористатися шахраї. Навіщо розміщувати невірні відомості без позначки про те, що вони пробні, незрозуміло. Навіть якщо ця інформація була завантажена для тестування при розробці сайту, після офіційного релізу її слід було видалити.

Ситуація, коли створюються ресурси, але їх оновлення відбувається несвоєчасно і інформація часто неактуальна, на жаль, не рідкість. Асоціація забудовників Казахстану, яку, до речі, прокурор попросив стежити за контентом, наприклад, в останній раз публікувала новини на своєму офіційному сайті в квітні. Замість телефонів в розділі «Контакти» там вказані РНН, БІН і ІІК, КБЕ, а також загадкове «без ПДВ».

Виявилося нежиттєздатним і не змогло застерегти людей від обману і раніше існувало онлайн-представництво ДАБК. Портали акімату стали публікувати дані про забудовників лише останнім часом, коли число жертв шахрайства досягло майже 7 000 осіб. Раніше інформація про забудовників надавалася тільки після офіційного запиту, що в підсумку лише посилило ситуацію.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%