Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чим обернеться для США закон про позови жертв 11 вересня

Понеділок, 17 жовтня 2016 08:58

В кінці вересня обидві палати конгресу США переважною більшістю голосів скасували вето, яке Барак Обама наклав на законопроект, що дозволяє сім'ям постраждалих 11 вересня 2001 року вимагати у Саудівської Аравії компенсації в американському суді - повідомляє Бі-бі-сі.

Табличка Never Forget

У сенаті вето було перекинуто з рахунком 97: 1, а в палаті представників - 348: 77. Це перше вето Обами, скасоване за його правління.

Удар, нанесений Білому дому, був тим більш болючим, що на цей раз проти нього голосувало і більшість членів президентської партії. Те, що відбулося резюмував заголовок статті на ліберальному сайті Politico: «Конгрес в останній раз принизив Обаму».

І Білий дім, і відомі політики і військові, і уряд Саудівської Аравії, витративши мільйони доларів на лобіювання проти закону, попереджали про те, що він принесе шкоди і самій Америці, і її відносинам з рядом своїх важливих союзників.

Тому ряд законодавців почали коливатися ще до прийняття закону. В кінцевому підсумку, однак, майже всі проголосували за нього, оскільки закон популярний в народі, а вибори на носі.

Зміни в законопроекті.

Через два дні після провалу президентського вето позов Саудівської Аравії вчинити у вашингтонському федеральному суді Стефані Десімон, чий чоловік - командувач морського флоту Патрік Данн - загинув 11 вересня в результаті нападу на Пентагон.

Десімон, яка в той день була на третьому місяці вагітності, стверджує, що королівство частково винне в смерті її чоловіка, оскільки воно нібито більше 10 років надавало підтримку «Аль-Каїді» і було в курсі її планів здійснити теракт в США.

«За відсутності підтримки, наданої Королівством, «Аль-Каїда» була б не в змозі задумати, спланувати і здійснити атаки 11 вересня», - йдеться в позовній заяві.

Теракт 11 сентября

Але ще раніше видні члени конгресу дали зрозуміти, що вони мають намір дати задній хід і модифікувати новий закон з урахуванням претензій, які пред'являли йому критики.

Вони, наприклад, попереджали, що інші країни можуть скористатися тепер ослабленням принципу суверенного імунітету, який захищає уряд і чиновників від позовів в іноземних судах, і судити американців, в тому числі військових, службовців за кордоном.

Спікер палати представників республіканець Пол Раян заявив, що закон слід «підправити» для захисту американських військовослужбовців. Йому вторив лідер республіканської більшості в сенаті Мітч Макконнел.

Лідер демократів в сенаті Чак Шумер погодився частково переглянути закон, але продовжує наполягати на тому, щоб у сімей постраждалих безумовно залишалося право порушувати позови проти саудівців в американському суді.

На даний момент 28 сенаторів висловилися за внесення поправок в закон до кінця поточного року.

Процес його перегляду навряд чи почнеться до листопадових виборів, після яких законодавці будуть завалені іншими справами, так що можуть і не знайти часу на доведення закону до розуму. Тим більше що закон не обов'язково в цьому має потребу, оскільки він і так дає право Білому дому заморозити будь-який позов проти Ер-Ріяда на 180 днів, якщо він запевнить суд, що веде серйозні переговори з відповідачем про мирне вирішення тяжби.

Притому ця відстрочка може бути продовжена на скільки завгодно, якщо Госдепартмент буде завіряти суд, що переговори з відповідачем все ще тривають. Іншими словами, адміністрація теоретично може відтягувати розгляд позовів проти інших держав нескінченно.

Роль Саудівської Аравії.

Проблема, щоправда, в тому, що адміністрація повинна дійсно вести переговори з відповідачем, навіть якщо вона не бачить в них особливого сенсу. Неясно також, чи захоче брати участь в них Саудівська Аравія, оскільки вступ до таких переговорів може бути витлумачено як непряме визнання провини.

У питанні про причетність королівства до подій 11 вересня ще є неясності, але офіційна позиція Вашингтона полягає в тому, що всі розслідування поки не знайшли прямих доказів того, що саудівський уряд або його високопоставлені члени доклали руку до цього злочину.

Більше 10 років приблизно 9 тисяч позивачів намагалися довести в різних американських судах зворотне, поки всі їхні позови були об'єднані в один, який тепер буде роками слухати в манхеттенському федеральному суді, розташованому неподалік від того місця, де височіли вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру.

Частина експертів не вірять в те, що позивачі переможуть. Для цього вони повинні переконати суд, що якісь саудівські офіційні особи реально покровительствували вересневим викрадачам.

Барак Обама

Поки у позивачів два кандидати, один з яких - Фахад Тумайрі - був саудівським консульським чиновником і імамом мечеті короля Фахда в Калвер-Сіті в Каліфорнії і приблизно за рік до атаки прийняв участь у влаштуванні в США двох молодих саудівців, Найоту Хазма і Халіда Мідхара. Обидва брали участь 11 вересня в угоні американських авіалайнерів.

Інший, саудівський чиновник Омар Баюмі, допоміг двом майбутнім терористам влаштуватися в Сан-Дієго. Обох чиновників допитали в Ер-Ріяді американські дізнавачі. Обидва категорично заперечували вину.

Шон Картер, один з адвокатів позивачів, каже, що в майбутньому вони з колегами спробують прояснити роль, яку могли грати Тумайрі, Баюмі та інші саудівці у вересневій трагедії. Картер представив в суд позовну заяву довжиною 156 сторінок з 4,5 тис. сторінок додатків.

Його опонент Ерік Льюїс, який представляє дві саудівських благодійних організації, яких судять рідні постраждалих, каже, що Ер-Ріяд багато років бореться з «Аль-Каїдою» і не міг бути причетний до її операції.

«Подання, що підтримувати атаки 11 вересня на Всесвітній торговий центр відповідало інтересам високопоставлених саудівських чиновників або саудівського уряду, абсолютно абсурдно!» - Заявляє Льюїс.

З іншого боку, відомий військовий оглядач Ральф Пітерс, який активно підтримував новий закон, називає королівство «розсадником ваххабитский отрути».

Серед документів, який зараз кожен день зливає в ЗМІ Wikileaks, був меморандум Хілларі Клінтон раднику Обами, а нині голові її передвиборчого штабу Джон Подеста. Вона писала в ньому у 2014 році, що Саудівська Аравія і Катар фінансують «Ісламську державу» та інші радикальні сунітські угруповання.

Картер і його колеги неминуче включать цей документ у свою доказову базу.

«Ерозія суверенного імунітету».

Побоювання, які викликав новий закон, поки не виправдалися. Очікувалося, що інші країни проведуть аналогічне законодавство і судитимуть американців, благо їх по всьому світу дуже багато, але, як писала в п'ятницю оглядач Washington Post Керен Демірджян, поки жоден іноземний представник не висловив відповідних загроз.

З іншого боку, Джон Беллінгер, колишній юрисконсульт Джорджа Буша, попереджає, що «ерозія суверенного імунітету» може відгукнутися Америці, якщо, скажімо, ракетою з безпілотника в Ємені буде убитий саудівський громадянин. Саудівська Аравія тоді матиме повне право викликати в себе позов проти США.

Припущення, що саудівці відкличуть свої авуари в США обсягом в сотні мільярдів доларів, поки теж не виправдалися. Але ще не вечір.

Флаги США и Саудовской Аравии

Не виключають, що Ер-Ріяд частково згорне співпрацю з Вашингтоном у галузі боротьби з терором і скоротить обмін розвідданими, а також буде менше розташований прислухатися до американських проповідей з приводу прав людини.

Брюс Ріделл, що займається Саудівською Аравією в ліберальному Брукінзькому інституті, говорить, що вона була занадто принижена конгресом США, щоб якось не відреагувати. Але він пророкує, що саудівці швидше влаштують у відповідь «якийсь дипломатичний театр», ніж щось значне.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%