Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На комерційний рівень видобутку Кашаган може вийти вже в листопаді

Вівторок, 18 жовтня 2016 11:11

Рішення прийме керуючий комітет, коли стабільний видобуток нафти складе 75 тис. барелів на добу - повідомляє informБЮРО.

Дата виходу Кашагана на рівень комерційного видобутку може бути оголошена вже у листопаді, повідомив міністр енергетики Казахстану Канат Бозумбаєв.

«На комерційний видобуток виходять, відповідно до умов угоди (про розподіл продукції - Авт.), Коли керуючий комітет прийме рішення, що здійснюється стабільний добовий видобуток в обсязі 75 тис. барелів. Це робиться резолюцією керівника комітету», - сказав Канат Бозумбаєв. Його слова цитує ІА «Інтерфакс-Казахстан».

За його словами, вихід на рівень комерційного видобутку юридично настає, коли витрати, які несе підрядник, відшкодовуються.

«Це означає, що він з цієї вартості видобутої нафти, якщо щось зламалося, поставить на відшкодування. А зараз ці витрати не відшкодовуються», - сказав Канат Бозумбаєв.

Він зазначив, що керуючий комітет - це все акціонери-представники NCOC і PSA - зберуться разом в листопаді і оголосять про своє рішення. Міністр уточнив, що PSA - це повноважний орган від держави, який знаходиться під управлінням Міненерго.

Разом з тим, міністр енергетики не зміг назвати дату офіційного відкриття Кашагана, зазначив лише, що цей захід має пройти на високому рівні.

«Зараз поки немає дати, але вона десь поруч», - зазначив він.

28 вересня Північно-Каспійський консорціум приступив до пусконалагоджувальних робіт і тестування обладнання на морському та наземному комплексі родовища Кашаган. 14 жовтня Казахстан почав експорт нафти з Кашагана.

17 жовтня представники консорціуму заявили, що вже в 2016 році КТК перекачає близько мільйона тон Кашаганської нафти, в 2017 році обсяг планують збільшити до 12 млн тон.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%